Gemeente Nijmegen

College handhaaft niveau bijstanduitkeringen en minimaregelingen

Nijmegenaren met een bijstandsuitkering gaan in januari 2005 niet in inkomen achteruit. Het college tornt niet aan het uitkeringsniveau, ook al biedt de Wet werk en bijstand die mogelijkheid. Verder vangt het college de kabinetsbezuiniging van 3,1 miljoen op de bijzondere bijstand op door 2,4 miljoen uit de algemene middelen te halen en 700.000,00 op de uitvoeringskosten te besparen.

De regelingen voor de minima worden vereenvoudigd. Ook komt er een centraal punt, het Inkomensondersteuningsloket. Dáár kunnen mensen terecht voor advies, informatie, het aanvragen van huursubsidie en de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.

Ook handhaaft het college de regeling voor duurzame gebruiksgoederen, de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, de vergoeding voor de groene zak, de Nijmegenpas en de collectieve ziektenkostenverzekering waarin ook de tandarts en fysiotherapie opgenomen zijn.

Gericht handhavingsbeleid
Volgend jaar hoeven Nijmegenaren met een uitkering niet meer maandelijks een inkomensverklaring in te leveren. Ook de heronderzoeken vervallen. Wel gaat het college een gericht handhavingsbeleid voeren. Signalen van fraude worden snel opgepakt. De controle wordt uitgevoerd op momenten dat het nodig is en vooral bij groepen waar het risico op fraude groter is.

Werk van werk maken
Ook maakt het college werk van werk. Zo krijgen honderd jongeren tot 23 jaar in 2005 een arbeidsovereenkomst van een half jaar, de zogeheten jongerenwerkervaringsbaan (JWB). Van daaruit moeten de jongeren uitstromen naar regulier werk, scholing of gesubsidieerde baan. Het college wil jongeren zonder startkwalificaties op de arbeidsmarkt zoveel mogelijk terugleiden naar school.

Voor kansrijke bijstandsgerechtigden op de arbeidsmarkt wil het college 1600 reïntegratietrajecten inkopen. Vijftig procent is voor mensen uit het bestaande bestand en de andere helft voor nieuwe mensen in de bijstand.

Voor mensen die niet binnen drie jaar naar regulier werk kunnen uitstromen, zijn er 800 participatiebanen en 450 werkervaringsplaatsen. Verder koopt het college 500 trajecten in voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Het doel van die trajecten is sociale activering.

Invulling WWB
Met onder meer deze maatregelen vult het college de uitvoering van Wet werk en bijstand in. De uitvoering van deze wet heeft het college vastgelegd in de notities over minimabeleid, reïntegratiebeleid, participatiebeleid, handhavingsbeleid en klantenparticipatie. De gemeenteraad neemt op 9 juni een besluit over deze notities.