Gemeente Tilburg

12-5-2004
Tilburg en Breda vragen gezamenlijk Rijkssubsidie aan voor opknappen buurtpleine
IPSV subsidieaanvraag voor Pater van den Elsenplein en Verdiplein

In het kader van het InnovatieProgramma Stedelijke Vernieuwing (IPSV) 2004 heeft de gemeente Tilburg samen met Breda een subsidieaanvraag gedaan. De aanvraag heeft betrekking op het beheer, vernieuwen en (eventueel) herontwikkelen van (winkel)pleinen. De twee voorgestelde pleinen in Tilburg zijn het Verdiplein en het Pater van den Elsenplein, in Breda het Dr. Struyckenplein en het Edisonplein. In totaal kan voor de subsidieaanvraag 5 miljoen per stad worden verkregen.
Vóór 1 december van dit jaar neemt het Ministerie VROM een beslissing over de subsidieaanvraag.

De subsidieaanvraag
Voor een nieuwe aanpak van de pleinen wordt in de subsidieaanvraag voorgesteld om
per plein (of wijk) te komen tot een samenwerking tussen gemeente en corporaties. De corporaties zijn een logische partner omdat zij veel bezit hebben in de buurten waarin deze pleinen zijn gelegen. De corporaties hebben de subsidieaanvraag dan ook mede ondertekend. De samenwerking zal indien de subsidie wordt toegekend, resulteren in de oprichting van een nieuwe organisatie. Deze organisatie gaat in samenwerking met en voor de 4 pleinen en de buurten/wijken een aantal werkzaamheden uitvoeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om pleinmanagement en visieontwikkeling. De subsidieaanvraag sluit op een goede manier aan op de reeds bestaande gemeentelijke visies voor het Verdiplein en het Pater van den Elsenplein

Samenwerking met Breda
De subsidieaanvraag is in nauwe samenwerking met Breda opgesteld en aangevraagd. Hiervoor zijn divers redenen. Zo hebben Breda en Tilburg geconstateerd dat de problematiek in de vier wijken (allen deeluitmakend van de 56 kanswijken) overeenkomt, dat kennis en ervaringsuitwisseling leidt tot een meer effectieve en efficiënte aanpak en dat een aanvraag door twee gemeenten op zich al innovatief is. Daarnaast is te constateren dat op allerlei gebieden Breda en Tilburg als logische partner en daarmee regio (Breburg) kan worden gezien.

Betrokken partijen
Het uitvoeren van het subsidieproject kan niet zonder de inzet van andere betrokken partijen. De volgende Tilburgse organisaties werken dan ook mee (en hebben hun handtekening gezet onder de aanvraag):
- Tilburgse woonstichting Tiwos

- Stichting WonenBreburg

- TBV Wonen
Daarnaast hebben de volgende organisaties het initiatief ondersteund:
- Stichting Stokhasselt '88

- Stichting De Spijkerbeemden

- KvK, Midden-Brabant