Provincie Utrecht

Persbericht

Energie uit asfalt in provinciale randweg Veenendaal

11-5-2004

´Energie uit asfalt´ is een systeem waarmee op duurzame wijze gebouwen en wegen kunnen worden verwarmd en gekoeld. Het systeem bestaat uit een in de rijbaan aangebrachte zonnecollector die als leverancier dient voor warmte (in de zomer) en koude (in de winter). Vervolgens wordt de warmte en koude in de bodem opgeslagen. Deze energie kan met behulp van warmtepompen en lage temperatuurverwarming - vloerverwarming in plaats van radiatoren - in de gebouwde omgeving worden gebruikt.

Door het gebruik van duurzame energie zal de CO2-uitstoot halveren: normaal zorgen 173 woningen voor ongeveer 320 ton CO2-uitstoot per jaar, na de realisatie nog de helft. Energie uit asfalt heeft ook andere voordelen. Zo is het wegdek in de zomer minder heet, waardoor er minder slijtage optreedt en de kwaliteit beter blijft. Dit bespaart kosten.

Momenteel wordt de nieuwe randweg Veenendaal Oost aangelegd. Met de aannemer is afgesproken dat ter hoogte van de woonwijk Dragonder-Oost de fundering van de weg niet wordt afgedekt met asfalt om het mogelijk te maken dat een andere aannemer de wegcollector kan gaan aanleggen.

Andere partijen die het project `Energie uit asfalt' in Veenendaal financieren, zijn Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-Oost Beheer BV (OVO), het energiebedrijf en de gemeente Veenendaal.

Laatst gewijzigd op 05/11/2004 02:16:59 PM. Paginabeheer: Gert.Nijenhuis@provincie-utrecht.nl