Simac Techniek NV

Persbericht

Veldhoven, 12 mei 2004

Simac Techniek NV is actief in systeemintegratie en dienstverlening in de ICT (Informatie en Communicatie Technologie) en de IE&A (Industriële Elektronica en Automatisering). Geografisch concentreert Simac zich op de Benelux met een voorzichtige uitbouw in Centraal Europa. Het aandeel Simac noteert aan de effectenbeurs Euronext Amsterdam en is opgenomen in het NextEconomy segment.
Cijfers 1e kwartaal 2004
Simac Techniek sluit 1e kwartaal
2004 af met positief netto resultaat

· Nettoresultaat EUR 157.000,- winst (2003: EUR 80.000 winst)
· Omzet stabiel op EUR 28,1 miljoen (2003: EUR 28,0 miljoen)
· Gelijkblijvend bedrijfsresultaat: EUR 0,6 miljoen (2003: EUR 0,6 miljoen)
· Beleid gericht op realiseren beheerste groei vanaf tweede halfjaar 2004 Gang van Zaken
In het eerste kwartaal van 2004 was de situatie in de voor Simac Techniek NV relevante markten aanhoudend zwak. De verwachte vermindering van de portefeuille van onderhoudscontracten en de lage investeringsbereidheid konden worden gecompenseerd met nieuwe orders zodat de omzet stabiel bleef ten opzichte van 2003. Ook het bedrijfsresultaat en de nettowinst waren nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Omdat onze ambitie is om vanaf het tweede halfjaar weer enige groei te realiseren zal Simac de komende tijd verhoogde inspanningen doen om nieuwe samenwerkingen aan te gaan, nieuwe productmarkt combinaties te ontwikkelen en de naamsbekendheid te verhogen. Uitgangspunt is dat Simac winstgevend blijft.

Kerncijfers
(in duizenden euro's) Q1-2004 Q1-2003

Omzet 28.097 27.967

Brutomarge 14.690 15.235 Brutomarge in % van de omzet 52,3% 54,4%

Bedrijfsresultaat 592 612 Excl. afschrijving goodwill (EBITA) 936 956 Nettoresultaat 157 80 Simac Techniek NV pag. 1 van 12 12 mei 2004

Persbericht

Operationele gang van zaken per bedrijfsonderdeel

ICT Nederland
De orderbinnenkomst was positief conform de begroting. Er werden enkele goede nieuwe projecten en contracten binnengehaald in de retail markt en de zakelijke dienstverlening. Vooralsnog blijven de marktomstandigheden bij Simac ICT Nederland moeizaam, is er sprake van een korte horizon en is er daardoor ook in het tweede kwartaal onzekerheid betreffende de binnenkomende orders en de bezetting. Algemeen wordt echter aangenomen dat de investeringsbereidheid naar het einde van dit jaar zal toenemen.

ICT België / Luxemburg
Ook in België en Luxemburg was de investeringsbereidheid bij onze klanten in het eerste kwartaal van 2004 aanhoudend gering. Dit zorgde voor enige druk op de resultaten. Geleidelijk zien we hier de marktomstandigheden verbeteren en mede door enkele veelbelovende prospects en partnerships verwachten we hier vanaf het derde kwartaal een gunstige ontwikkeling van de resultaten.

ICT Tsjechië / Slowakije
Zoals gebruikelijk kende Simac Tsjechië in 2004 nog een voorzichtig begin. De piek van de omzet ligt hier in het vierde kwartaal. De contacten met klanten en de in bewerking zijnde projecten geven ons een goed gevoel dat ook 2004 voor Simac Tsjechië een succesvol jaar zal gaan worden. In Slowakije zijn we er in geslaagd een belangrijk onderhoudscontract af te sluiten, zodat we vanaf mei 2004 uit de opstartverliezen zullen komen.

ICT Applicaties
Simac Datacollect en Simac Business Applications presteerden volgens verwachting licht positief in het eerste kwartaal 2004. Simac Business Applications wist met haar eigen product CheckMate in april 2004 een belangrijk contract in de wacht te slepen voor parkeerbeheer. Dit betekent een doorbraak voor deze activiteit. Bij VDS Communicatie Architecten en Groupsupport.com was het eerste kwartaal van 2004 moeizaam.

Industriële Elektronica & Automatisering
Simac Electronics kende wederom een prima winstgevendheid. De investeringen in de telecommunicatiemarkt lijken over het dieptepunt heen en dit had een gunstige invloed op de orderbinnenkomst en omzet. Simac Masic&TSS en Simac Quadcore hebben nog veel last van de zwakke markt in de industriële automatisering en behaalden een resultaat van ongeveer break-even. Simac Quadcore is in de loop van het eerste kwartaal 2004 verhuisd van Nieuwkuijk naar het Simac hoofdkantoor in Veldhoven.

Simac Techniek NV pag. 2 van 12 12 mei 2004

Persbericht

Participaties
De eind 2003 nieuw aangevangen activiteit Simac Broadcast BV (50% participatie) kende een succesvolle start. De klanten zijn tevreden over de continuering van de overgenomen onderhoudscontracten en mede hierdoor werd een winstgevend kwartaal gerealiseerd. Het belang in Tools4ever BV werd in het eerste kwartaal verkocht met een positief deelnemingsresultaat. Er is besloten te investeren in het nieuwe opgestarte bedrijf Genexis BV in Eindhoven, dat actief is in de ontwikkeling en verkoop van actieve apparatuur voor het realiseren van fiber to the home oplossingen

Personeel
Het aantal medewerkers is in de loop van het eerste kwartaal 2004 licht afgenomen van 705 per 31 december 2003 naar 697 per 31 maart 2004.

Balans en financiering
De liquiditeit is in het eerste kwartaal 2004 verder verbeterd. Mede doordat in het begin van het jaar de facturering en betaling van een belangrijk aantal onderhoudscontracten plaatsvindt, is de netto kaspositie gestegen van 3,8 miljoen ultimo 2003 naar 5,7 miljoen per eind maart 2004. Naar verwachting zal deze positieve bankstand naar het midden en einde van het jaar weer enigszins afnemen. De solvabiliteit is stabiel en op acceptabel niveau. Aandelen
Omdat in het kader van de vanaf 1 januari 2005 geldende IFRS regels naar verwachting cumulatief preferente aandelen niet meer als eigen vermogen worden beschouwd indien hierop een statutair vastgesteld cumulatief preferent dividend wordt uitgekeerd, is besloten in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders d.d. heden het voorstel te doen de voorwaarden van de uitstaande cumulatief preferente aandelen te wijzigen.

Deze wijziging houdt in dat vanaf het boekjaar 2004 het cumulatief preferent dividend door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal worden vastgesteld. Als gevolg van deze wijziging blijven deze aandelen ook onder IFRS onderdeel van het eigen vermogen. Mede door deze wijziging hebben twee houders van cumulatief preferente aandelen besloten begin mei 2004 hun cumulatief preferente aandelen te verkopen aan Simal Beheer BV. Alle 34 uitstaande cumulatief preferente aandelen zijn nu in bezit van Simal Beheer BV.

Waarderingsgrondslagen
De toegepaste grondslagen van waardering en resultaatbepaling zijn ongewijzigd aan de grondslagen die zijn toegepast in de jaarrekening 2003. De kwartaalcijfers per 31 maart 2004 en de vergelijkende cijfers over het eerste kwartaal 2003 zijn niet door de accountant gecontroleerd.

Simac Techniek NV pag. 3 van 12 12 mei 2004

Persbericht

Beleid
Doelstelling van Simac is in de komende jaren op beheerste wijze geleidelijk en rendabel te groeien bij een naar verwachting aantrekkende economie.

Speerpunten in het te voeren beleid zijn:

· In bestaande markten moeten we nieuwe klanten werven en onze positie bij bestaande klanten uitbreiden. Om dit te bereiken is het van groot belang dat de klanttevredenheid hoog blijft, het aanbod van producten en diensten concurrerend, betrouwbaar en innovatief is en er commercieel slagvaardig wordt gewerkt. Een belangrijk punt van aandacht is daarbij de acquisitie van beheercontracten.

· Op markten waar Simac in de afgelopen tijd minder aanwezig was moeten we onze mogelijkheden beter voor het voetlicht brengen. Dit geldt met name voor de overheid en semi-overheid (bijvoorbeeld gemeentes, gezondheidszorg en onderwijs).

· In Tsjechië en Slowakije ontwikkelt de economie zich goed en is de investeringsbereidheid groot. Met onze aanwezigheid en ervaring daar kunnen we hierop goed inspelen.

· De kennis die in de verschillende delen van de organisatie aanwezig is - met name ook internationaal ­ moeten we beter delen en in meer gevallen geïntegreerd aanbieden. Uit de gecombineerde kennis van ICT, IE&A en participaties kunnen oplossingen worden samengesteld voor bijvoorbeeld innovatieve multimedia communicatieoplossingen , de automatisering van processen en gebouwenbeheer.

· De technologie verandert snel. We moeten ons als innovatief technologiebedrijf onderscheiden en nieuwe klanten winnen door als één van de eerste organisaties goede oplossingen te bieden op het gebied van: o Multimedia, waaronder data/voice-integratie, voice over Internet en voice over DSL, video over LAN/WAN en IP broadband netwerken. o Tracking en tracing waaronder draadloze identificatie met actieve en passieve tags.
o Glasvezeloplossingen waaronder het aanleggen, beheren en testen van fiber to the home netwerken.
o Draadloze communicatie en toepassingen hiervoor (Mobility).
· Simac zal meer aandacht besteden aan het implementeren en beheren van applicaties. Naast de huidige werkmaatschappijen die op dit gebied actief zijn willen we onze positie op dit gebied versterken via strategische allianties.

Bij de uitvoering van het beleid blijft primair staan dat de winstgevendheid en de continuïteit van Simac gewaarborgd zijn. Hiervoor is het belangrijk risico's te spreiden en financieel en organisatorisch verantwoorde stappen te nemen.

Simac Techniek NV pag. 4 van 12 12 mei 2004

Persbericht

Verwachting
Het aantrekken van de economie wordt momenteel pas na de zomer van 2004 verwacht. In de komende maanden blijft de investeringsbereidheid in de voor Simac relevante markten nog zwak en zijn de orderbinnenkomst en bezetting nog moeilijk voorspelbaar. Daarom verwachten wij dat ook het tweede kwartaal nog geen duidelijk beter operationeel resultaat te zien zal geven.

Op dit moment blijven wij bij de eerder uitgesproken verwachting dat 2004 voor Simac een stabiel jaar zal zijn met een winstgevendheid in de orde van grootte van 2003. Wanneer in het tweede halfjaar inderdaad de economie weer opleeft en de investeringsbereidheid in ICT-projecten hierdoor toeneemt mag enige groei van omzet en resultaat in de laatste vier maanden van het jaar worden verwacht.

Directie Simac Techniek NV
Veldhoven, 12 mei 2004

Simac Techniek NV pag. 5 van 12 12 mei 2004

Persbericht

Financiële agenda

2004

· Jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders: 12 mei 2004
· Halfjaarcijfers 2004: 26 augustus 2004 (voor beurs)
· Cijfers 3e kwartaal 2004: 18 november 2004 (voor beurs)

2005

· Jaarcijfers 2004: 3 maart 2005 (voor beurs)

· Jaarverslag 2004: 29 maart 2005

· Jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders: 27 april 2005

Bijlagen


· Geconsolideerde balans

· Geconsolideerde winst- en verliesrekening

· Geconsolideerde kasstroomoverzicht

· Geconsolideerd vermogensoverzicht

· Activiteitenoverzicht per 31-3-2004

Corporate Website Simac Techniek


· Voor verdere informatie over Simac Techniek NV verwijzen wij u naar onze vernieuwde corporate website www.simac.com.

---


Noot voor de redactie (