Provincie Utrecht

Persbericht

Ontbrekende schakels in fietspadennetwerk aangepakt

Provincie selecteert 22 belangrijke fietsprojecten

11-5-2004
Gedeputeerde staten hebben 22 projecten geselecteerd die met voorrang moeten worden aangepakt om het fietspadennet in de provincie te verbeteren.

Twee jaar geleden besloten provinciale staten in het kader van Agenda 2010 het fietsen in Utrecht te bevorderen. In het project Op de fiets werkt de provincie aan een goed netwerk van fietspaden voor recreatieve tochten, maar ook voor woon-werk of woon-schoolverkeer. Gedeputeerde Mik: "Er zijn al veel paden, maar op sommige plaatsen ontbreken er nog stukken in het fietsnetwerk. Die ontbrekende schakels willen we zoveel mogelijk invullen."

Er is al eens een inventarisatie gemaakt van alle bestaande fietspaden, de knelpunten en de ontbrekende delen. Ook zijn er in het Strategisch Mobiliteitplan twaalf fietsprojecten opgenomen die de provincie belangrijk vindt. "Maar we namen als provincie tot nu toe niet zelf het initiatief om te zorgen dat die ontbrekende paden ook worden aangelegd", aldus Mik. "Daardoor komen vooral de projecten van de grond waarvoor gemeenten of andere partijen zelf voorstellen doen of waar ze actief aan meewerken. Dat is jammer, want daardoor blijven soms projecten liggen die voor een goed netwerk belangrijk zijn. Bijvoorbeeld omdat de ene gemeente een fietspad wil, maar dat pad op het grondgebied van een andere gemeente moet worden aangelegd. Of omdat de recreatiebelangen botsen met de natuur. Of er is afstemming nodig met meerdere partijen en dat is lastig."

Top drie: Grebbelinie, Lekdijk en Eembrug
Dat moet veranderen, vinden GS, en daarom hebben ze nu vastgelegd wat de belangrijkste projecten zijn. Die worden de komende tijd met voorrang aangepakt. Bovenaan de lijst staat het pad langs de Grebbelinie van Spakenburg tot aan Rhenen. Onderdeel van de Grebbelinieroute zijn ook de onderdoorgang A28 bij Amersfoort en de verbreding van het pad langs het Valleikanaal tussen Broekerbrug en De Lange Steeg, waarvoor gedeputeerde staten onlangs al groen licht gaven.
In de top drie staan verder het pad over de Lekdijk Houten-Nieuwegein-Vianen en de Eembrug bij Soest. Over de aanleg en financiering van deze beide projecten verwachten gedeputeerde staten nog dit jaar een besluit te nemen.

Laatst gewijzigd op 05/11/2004 02:22:55 PM. Paginabeheer: Gert.Nijenhuis@provincie-utrecht.nl