Provincie Utrecht

Persbericht

Nieuw leven in Utrechtse bedrijventerreinen

11-5-2004
Om leegstand en verpaupering van de Utrechtse bedrijventerreinen te voorkomen, hebben GS een nieuw programma vastgesteld voor de periode 2004-2007. Hiermee kan de kwaliteit van verouderde bedrijvenlocaties in de provincie Utrecht worden verbeterd. Uit dit herstructureringsprogramma wordt dit jaar ruim 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld aan de gemeenten Vianen en Wijk bij Duurstede.

Vianen

Deze gemeente heeft in 2003 een plan opgesteld voor renovatie van het terrein De Hagen/De Biezen (160 ha). Belangrijkste maatregelen zijn: verbetering van de toegang, herinrichting van de straten, aanleg van een fietstunnel, afspraken over collectieve energie-inkoop door de bedrijven en vervoermanagement. Voor een gezamenlijk beheer van het bedrijventerrein wordt momenteel een vereniging voor parkmanagement opgericht. GS ondersteunen dit project met een provinciale bijdrage van 1,8 miljoen euro.

Wijk bij Duurstede
Voor verbetering van het bedrijventerrein Broekweg (35 ha) heeft de gemeente Wijk bij Duurstede in 2003 met provinciale steun een plan van aanpak opgesteld. Uitvoering van dit plan houdt in dat de beschikbare bedrijfsruimte beter wordt benut. Ook bewegwijzering, groenvoorzieningen, een gescheiden riolering en aanleg van een verbinding met het terrein Langshaven wordt aangepakt. De provinciale bijdrage voor dit project is 700.000 euro.

Toekomst Utrechtse bedrijventerreinen
Sinds de start van het eerste programma voor de Utrechtse bedrijventerreinen in 2000 zijn met provinciale ondersteuning de nodige projecten op gang gebracht. Voorbeelden zijn projecten voor herstructurering in Veenendaal, Amersfoort, Soest en Utrecht. Een belangrijke impuls ging daarbij uit van een co-financieringsregeling van het ministerie van Economische Zaken. Hierdoor is op voorspraak van de provincie ruim 20 miljoen euro geïnvesteerd in herstructurering van de Utrechtse bedrijventerreinen.

Het rijk is inmiddels gestopt met deze financiële regeling, waardoor een belangrijke geldstroom droog is komen te staan. Tegelijkertijd blijft er een aanzienlijke vraag: ongeveer 19 Utrechtse gemeenten willen de komende vier jaar aan de slag met verbetering van de bedrijvenlocaties. In totaal gaat het om 31 bedrijventerreinen; hiervan is circa 650 hectare verouderd. Om substantieel bij te blijven dragen aan de provinciale herstructureringopgave voor de Utrechtse bedrijventerreinen - ongeveer 800 hectare moet nog op de schop voor 2010 - zijn aanvullende provinciale middelen nodig. Dit onderwerp komt in mei aan de orde in Provinciale Staten van Utrecht, bij de behandeling van de voorjaarsnota.

Laatst gewijzigd op 05/11/2004 02:15:30 PM. Paginabeheer: Gert.Nijenhuis@provincie-utrecht.nl