Gemeente Zwolle

Geen vergunning meer nodig voor buurt- en straatbarbecue


Datum uitgave: 11-05-2004

Onderwerp: recreatie; veiligheid

Voor het houden van een straat- en buurtbarbecue is geen vergunning meer nodig. Het College van Burgemeester en Wethouders vindt dat het aanvragen van een vergunning geen belemmering meer moet zijn om een barbecue te houden. Wel moeten straat- en buurtbarbecues voldoen aan voorschriften in verband met veiligheid en het voorkomen van geluidsoverlast. Als een barbecue niet aan die voorschriften voldoet, moet er wél een vergunning worden aangevraagd. Het aanvragen van een vergunning neemt doorgaans zo´n zes à acht weken in beslag. Dat is te lang, volgens het College, want bewoners weten niet of het weer dan geschikt is voor een barbecue. Bovendien vindt het College de leges erg hoog, waardoor mensen minder snel of illegaal een barbecue organiseren. Vanaf 2003 zijn er al geen leges meer geheven voor barbecuevergunningen. En vanaf deze zomer is er geen vergunning meer nodig. Voor barbecuefeesten waarbij versterkt geluid wordt gemaakt en/of een tent wordt opgezet, moet wél een vergunning worden aangevraagd. Voorschriften
Een buurt- en/of straatbarbecue is alleen ten behoeve van buurt- en/of straatbewoners Hoewel er voor deze barbecues geen vergunning meer nodig is, moet er wel aan een aantal voorschriften voldaan worden. Hieronder staan de belangrijkste voorschriften:
· Het verkeer en de omwonenden mogen geen last hebben van de rook.
· Er moeten blusmiddelen aanwezig zijn.

· Na afloop moeten de smeulende resten zijn geblust.
· De plaats van de barbecue(s) mag geen gevaar opleveren voor publiek of bedienend personeel.
· Voor hulpverlenende diensten moet een vrije doorrijdbreedte zijn van tenminste 3,50 meter. Boven de rijstrook moet een vrije hoogte zijn van 4,20 meter.
· Brandkranen en dergelijke moeten vrijgehouden en bereikbaar zijn.
· Nooduitgangen mogen niet worden geblokkeerd en moeten vrijgehouden zijn.
· Bij afsluiting van straten en wegen moet een vrije doorgang voor hulpverlenende diensten onmiddellijk gerealiseerd kunnen worden.
· De barbecue mag plaatsvinden tot 24.00 uur en er mag geen versterkte muziek gedraaid worden.
· De omwonenden, die niet deelnemen aan de barbecue, moeten geïnformeerd worden over de barbecues. Zo weten ze waar eventuele (geluids)overlast vandaan komt. Bron: Afdeling Communicatie
Datum van 11-05-2004 tot 17-05-2004