Provincie Utrecht

Persbericht

Provinciale steun voor arbeidsmarktprojecten

11-5-2004
Vacatures, waarvoor niemand te vinden is. Het probleem doet zich, ondanks de toenemende werkloosheid, nog steeds voor op de Utrechtse arbeidsmarkt. Vooral in de technische sectoren is het moeilijk om geschikt personeel te vinden. Reden voor de provincie Utrecht om mee te werken aan een aantal arbeidsmarktprojecten.

Vacaturemakelaar gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht wil alle onvervulbare vacatures in kaart brengen, samen met het Centrum Werk en Inkomen (CWI) dat ongeveer 30 procent van de vacatures kent. Hiervoor wordt een `makelaarsteam' samengesteld, bestaande uit een manager en acquisiteurs. Het project, dat nu wordt voorbereid, gaat ongeveer 1,5 jaar duren en mikt op circa 350 plaatsingen per jaar. GS willen meewerken aan dit onderdeel uit het Utrechtse werkgelegenheidsoffensief en stellen hiervoor 100.000 euro beschikbaar.

Leerbanen Gelderse Vallei
In het Utrechtse deel van de Gelderse Vallei wordt ruimte geopend voor ongeveer 120 leerbanen in het midden- en kleinbedrijf. Leerlingen in het voorbereidend en middelbaar beroepsonderwijs komen zo in contact met het bedrijfsleven, waar ze worden opgeleid in de richting van een volwaardige baan. Het initiatief komt van het regionale platform arbeidsmarkt De Vallei dat hiermee inhaakt op een landelijke actie van MKB Nederland. De provinciale bijdrage is 25.000 euro. Week van de Techniek
In oktober a.s. vindt in Utrecht de Week van de Techniek plaats. Leerlingen in het basisonderwijs en voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs worden tijdens deze campagne van het Technocentrum Utrecht enthousiast gemaakt om te kiezen voor een technische opleiding. Hiervoor wordt een wedstrijd georganiseerd, kunnen de kinderen meedoen met technische demonstraties in een feesttent op het Neude en bezoeken zij bedrijven en onderwijsinstellingen. GS vinden het een goed project, omdat hiermee de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt verbeterd wordt. Reden voor een provinciale bijdrage van 30.000 euro.

Bouwpromotie
De bouwvakkers vergrijzen, er komt weinig nieuw personeel op de markt. De stichting Bouwpromotie Utrecht/'t Gooi wil deze tendens stoppen en leerlingen op basisscholen informeren over het werken in de bouw. Naast voorlichtingsactiviteiten zijn er bezoeken aan bouwplaatsen in de provincie Utrecht. De instroom naar de bouwbedrijven wordt hiermee bevorderd, aldus GS. De provincie stelt hiervoor ruim 28.000 euro beschikbaar.

Restauratieopleidingen
Ook aan vaklieden in het restaureren van monumenten is gebrek. Om deze ambachtelijke kennis te verspreiden en praktijkopleidingsplaatsen te creëren wordt een parttime restauratie-coordinator aangetrokken, die leerling bouwvakkers begeleidt en contacten legt met aannemers en de eigenaars van monumenten. Hiermee wordt voortgeborduurd op een vergelijkbaar project in de provincie Overijssel. Het initiatief voor dit plan komt van o.a. de PvdA-statenfractie in de provincie Utrecht. De provinciale bijdrage is 17.000 euro. Meerjarensteun is afhankelijk gesteld van medewerking van andere subsidiegevers.

Bovenstaande projecten worden mogelijk gemaakt uit de provinciale Voorziening Economische Ontwikkeling (VEO). Dit fonds wordt gebruikt voor initiatieven op het gebied van bedrijventerreinen, innovatie, startende ondernemingen en arbeidsmarktbeleid. Surf voor meer informatie naar www.provincie-utrecht.nl/economie

Laatst gewijzigd op 05/11/2004 02:12:48 PM. Paginabeheer: Gert.Nijenhuis@provincie-utrecht.nl