Inspectie voor de Gezondheidszorg


[s?Laatste persbericht.ACTUEEL.->persbericht 2004-05-12 Vaccinatietoestand 1-1-2003]

Woensdag 12 mei 2004

DALEND AANTAL VACCINATIES DOOR ONVOLDOENDE KENNIS OVER ZIEKTEN

Het aantal vaccinaties bij zuigelingen is opnieuw gedaald. In de laatste jaren is de vaccinatiegraad bij kinderen rond het eerste levensjaar met bijna één procent omlaag gegaan. De Inspectie voor de Gezondheidszorg vermoedt dat dit komt door onvoldoende kennis van de ziekten waartegen wordt gevaccineerd bij zowel ouders als uitvoerders in de jeugdgezondheidszorg. Dit gebrek aan kennis leidt tot onderschatting van de ernst van deze ziekten en de voordelen van vaccineren en overschatting van de mogelijke bijwerkingen. Dit blijkt uit het rapport over de vaccinatietoestand in Nederland per 1 januari 2003 dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg vandaag openbaar maakt. De vaccinatiegraad van de schoolkinderen is goed. Bij kleuters is de vaccinatiegraad over het algemeen wat lager, maar redelijk stabiel.

De meeste mensen kennen ziektes als difterie, bof, rode hond en tetanus wel van naam, maar herkennen de symptomen en de ernst van de ziekten niet meer. De inspectie vindt het dan ook van groot belang dat ouders zich laten voorlichten over deze onbekende, maar zeer besmettelijke ziektes. Goed toegankelijke voorlichtingsbrochures zijn te vinden via de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl. Medewerkers in de jeugdgezondheidszorg moeten ouders goed informeren over de redenen om kinderen te vaccineren. Zij moeten hiervoor de tijd nemen en beschikken over up-to-date kennis.

In het rapport staan per provincie de behaalde vaccinatiegraden vermeld. Opvallend is dat in gebieden waar traditioneel om godsdienstige redenen een onvoldoende vaccinatiegraad is, zich een lichte stijging aftekent. Daarentegen daalt in gebieden die grenzen aan deze zogeheten Bible Belt het aantal vaccinaties. Mocht polio of mazelen in Nederland weer de kop opsteken, dan acht de inspectie het niet ondenkbaar dat epidemieën zich over een veel groter gebied kunnen voordoen dan de traditionele gebieden. In de regio"s Zuid- en Noord-Kennemerland en op de Utrechtse Heuvelrug daalt in een aantal gemeenten de vaccinatiegraad al bijna onder de WHO-norm van negentig procent. Het Limburgse Vaals is de enige gemeente buiten de Bible Belt met een zeer lage vaccinatiegraad van minder dan tachtig procent. Dit komt doordat in deze grensplaats veel Duitsers wonen, die hun kinderen niet in Nederland maar bij de eigen huisarts in Duitsland laten inenten.

Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is een preventieprogramma dat sinds 1957 door de overheid wordt aangeboden. Het doel van het RVP is kinderen te beschermen tegen tien ernstige infectieziekten die tot de dood kunnen leiden. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 800.000 kinderen tussen de nul en negen jaar ingeënt tegen onder meer kinkhoest, tetanus, polio en mazelen. Het gaat in totaal om ongeveer twee miljoen vaccinaties per jaar.

Klik hier om de volledige tekst van het rapport 'Vaccinatietoestand Nederland per 1 januari 2003' te downloaden.