Gemeente Sneek


Uitreiking van boomfeestweek/geboortebomen
Dames en heren, kinderen, allemaal hartelijk welkom.

Ik ben blij dat u allemaal op deze korte termijn toch kans heeft gezien om uw gezin op de één of andere manier af te vaardigen om vanmiddag kort stil te staan bij de geboorte van uw kind, broertje of zusje (of wellicht kleinkind). Nou is het niet zo dat wij een dergelijke bijeenkomst regelmatig houden.

Mijn naam is Jan Bargboer. Sinds 23 maart 2004 (de geboortedag van 1 van de kinderen) ben ik wethouder van deze mooie gemeente. Verder zijn aanwezig de heer Wolthuis, hij is chef Onderhoud Plantsoenen en Groen. Daarnaast zijn er een aantal mensen van Onderhoud Plantsoenen en Groen aanwezig.

De kinderen die het betreft hebben allemaal 1 ding gemeen. Ze zijn geboren in week 13 die loopt van 21 tot en met 27 maart. Uw kind is namelijk geboren in de geplande week van de Boomfeestdag. Het daadwerkelijk planten van bomen hebben wij, met het oog op het overlijden en de begrafenis van Koningin Juliana uitgesteld tot 7 april.

Om welke kinderen gaat het (let op ik heb natuurlijk alleen de officiële namen en niet de roepnamen). Het is wellicht aardig dat de ouders zich even kort voorstellen en tevens aangeven hoe de roepnaam van het kind is.


· 1 kind werd geboren op 23 maart 2004 (Marrit Riemke Veenema);
· 1 kind werd geboren op 24 maart 2004 (Francisco Rafaël Caspar Potma)
· 2 kinderen werden geboren op 25 maart 2004 (Iris Julia Kroon en Selamawit Tkabo)

· Op 26 maart hebben de verloskundigen in Sneek een topdag gehad, er werden maar liefst 4 kinderen geboren waaronder de tweeling o Floris Cornelis Thomas Grakist
o Maurits Frederik Thomas Grakist
o Rosalien van Netten
o Jan Thijs de Ree.

Daarmee zijn in die betreffende week in Sneek minimaal 8 kinderen geboren. Door de aanwezigheid van het ziekenhuis Antonius wat een sterke regiofunctie heeft zijn er ook een groot aantal Snekers geboren die na 1 dag in het ziekenhuis zijn vertrokken naar een plaats ergens in de Zuidwesthoek. Die kinderen zijn hier vanmiddag niet aanwezig, het gaat alleen om de kinderen die in de gemeente Sneek wonen!

De gemeente Sneek heeft al jaren geleden besloten om de ouders van een kind dat geboren is in de week van Boomplantdag een boom aan te bieden. U krijgt dan straks ook een Prunus serrulata awanogawa oftewel een Japanse Sierkers. Het thema van boomplantdag was voor dit jaar "bomen verbinden". Het doel van de Nationale Boomfeestdag is het bevorderen van de bewustwording onder de jeugd voor de samenhang tussen een gezonde natuur en gezond leven.

Even terugkomend op het thema: bomen verbinden mensen met de natuur en met de dieren. Een boom doet ons beseffen hoe mooi de natuur is en biedt bescherming aan vogels en andere dieren. Daarnaast is een boom belangrijk in de voedingsketen en als leverancier van zuurstof voor alles wat leeft.

Daarom voert de gemeente Sneek een actief bomenbeleid. Omdat bomen mooi zijn maar zeker ook omdat bomen een wezenlijke functie hebben! Een aantal feiten over bomen in Sneek.

ü In Sneek worden dit jaar zo'n 400 bomen geplant; ü Sneek deed dit jaar voor het 36e jaar mee met de Nationale Boomfeestdag;
ü Sneek heeft een groot aantal monumentale bomen. De gemeente is bezig met het maken van een complete inventarisatie van deze soms zeer oude bomen;
ü De gemeente Sneek heeft zo'n 13.000 bomen in beheer;

Bomen verbinden. Sommige van u zullen elkaar kennen van zwangerschapsgym of van een bezoek aan de verloskundigenpraktijk. In die zin is er "verbondenheid" tussen u en uw kinderen.

Het is goed dat mensen sociale contacten hebben en daarom hebben wij gemeend u hier kort uit te nodigen om de bomen samen in ontvangst te nemen. Om elkaar te ontmoeten in deze prachtige tuin van het gemeentehuis. Tussen de bomen die ons allen verbinden.

Voordat ik overga tot uitreiking van de bomen het volgende. Luppo Wolthuis, onze chef, zal u kort iets vertellen over de boom, het onderhoud en de wijze van planten. Overigens. Als u de boom niet zelf kunt vervoeren en/of planten dan zijn onze medewerkers graag bereid u daarbij te assisteren.

Na overhandiging van de bomen hebben wij nog iets te drinken voor u. Daarnaast hebben we gerekend dat u wel trek in iets heeft. Alvorens u weer vertrekt naar huis kunnen wij u hier in de tuin nog een warm kommetje soep aanbieden.

Bedankt voor uw aanwezigheid.

© copyright 2004 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 11-5-2004