Gemeente Moerdijk


OVERDRACHT AUTEURSRECHT MOERDIJKS AFWEGINGSMODEL AAN HET MINISTERIE VAN JUSTITIE

Het college heeft ingestemd met de overdracht van Damen Bouwcentrum van haar auteursrecht op het Moerdijks Afwegings-model aan de gemeente Moerdijk. Ook stemt het college in met de overdracht van de eigendom van het Moerdijks Afwegingsmodel aan het Ministerie van Justitie. Woensdag 12 mei om 13.30 uur tekenen de gemeente Moerdijk en het Ministerie van Justitie in de Moerdijkzaal van het gemeentehuis een contract voor de overdracht van het Afwegingsmodel.

De afdeling Vergunningen en Handhaving ontwikkelde in 2003 samen met Damen Bouwcentrum en het Ministerie van Justitie een model (Moerdijks Afwegingsmodel) dat een leidraad vormt om de prioriteiten te stellen bij de handhaving op gemeentelijk niveau. Zodat op een verstandige manier de schaarse middelen (tijd en capaciteit) kunnen worden ingezet.
Om prioriteiten te kunnen stellen is het van belang om verschillende handhavingstaken ten opzichte van elkaar af te wegen. Uitgangspunt hierbij is het zogenaamd maximaal calamiteiten principe. Dit betekent dat deze afweging plaatsvindt op basis van de maximale calamiteiten die kunnen optreden als een gemeente een bepaalde handhavingstaak niet of onvoldoende uitvoert.

Het Ministerie van Justitie wil het Moerdijks Afwegingsmodel als landelijk voorbeeld aan alle gemeenten uitdragen als één van de best practices op het gebied van handhaving. De gemeente Moerdijk blijft vermeld als de ontwikkelaar van het model en kan het model ook zelf blijven gebruiken.
De afdeling Vergunningen en Handhaving geeft ondersteuning bij het landelijk promoten en invoeren van het model bij andere gemeenten.