Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 129 AH
Datum: 11 mei 2004

Provincie voor actievere rol in visserijsector

Een duurzame en sterke visserijsector
Deze week verschijnt de nota Visserijbeleid van de provincie. De provincie maakt zich graag sterk voor een duurzame visserijsector. Dit om de werkgelegenheid die beroeps- en sportvisserij oplevert. In 2003 hebben Gedeputeerde Staten in het bestuursakkoord afgesproken een nota Visserijbeleid op te stellen. De provincie heeft daarvoor eerst een economische verkenning naar de visserijsector uitgevoerd. Bij deze studie 'Bot Beet Baat' waren veel partijen betrokken zoals belangengroepen uit de visserijsector, natuurorganisaties en het ministerie van LNV. Die partijen gaven aan dat er veel aangrijpingspunten zijn voor de provincie Fryslân om een rol te vervullen in de visserijsector. De nu verschenen nota heeft betrekking op de binnenvisserij, de visserij op het IJsselmeer en de Waddenzee. Het gaat zowel om de beroeps- als de sportvisserij.

Van concept naar definitieve nota: wat vindt de sector er van? De nota Visserijbeleid verschijnt in concept en geeft weer hoe de provincie haar rol in het versterken van het visserijbeleid wil uitvoeren. De provincie vindt het een voorwaarde dat de betrokken organisaties zich kunnen vinden in hoe de provincie dit zich voorstelt en ziet voor de sector een actieve rol weggelegd bij realisatie van het beleid. Daarom worden op korte termijn onder aanvoering van gedeputeerde Anita Andriesen gesprekken gevoerd met verschillende betrokken partijen. Gesprekspartners zijn vertegenwoordigers van het ministerie van LNV, de beroepsvisserij, de sportvisserij, waddenzeevissers, IJsselmeervissers, terreinbeheerders en organisaties die indirect met de visserij te maken hebben zoals visafslagen en de kamer van koophandel. Na de gesprekken krijgt de nota de definitieve status.

Naar een actieve rol voor de provincie
Met de nota én de overleggen zet de provincie een eerste stap naar een actieve provinciale rol in het visserijbeleid en naar draagvlak voor het gezamenlijk werken aan een gezonde visserijsector, met zowel ruimte voor de beroeps- als de sportvisserij in Fryslân. De provincie heeft in wezen een bescheiden rol in visserijbeleid. Zaken als quota worden bijvoorbeeld niet door de provincie vastgesteld. Toch vindt de provincie met het oog op de werkgelegenheid dat ze waar ze kan moet meehelpen de sector te versterken. De drie belangrijkste terreinen waar dat kan zijn: ruimtelijke ordening (de fysieke inrichting); samenwerking stimuleren tussen de verschillende partijen; economisch de meest gunstige voorwaarden (mee helpen) creëren door bijvoorbeeld vissers te stimuleren tot innovatief gedrag. Deze onderwerpen zijn dan ook insteek voor de komende gesprekken.

NB de concept nota Visserijbeleid is woensdag 12 mei beschikbaar tijdens de reguliere persconferentie om 8.30 uur op het provinciehuis.


---- --