Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 125 ItV
Datum: 12 mei 2004

N 3 Bouwurk gaat door: belangstelling voor architectenselectie groot

Voor de architectenselectie voor de nieuwbouw van het provinciehuis hebben negentien architecten(-combinaties) zich aangemeld. Vrijdag 7 mei sloot de inschrijvingsperiode. Van het aantal aangemelde architecten zijn er vier Fries en komen twee partijen uit het buitenland. GS zijn tevreden over de lijst van inschrijvingen. Uit de Friese aanmeldingen blijkt dat ook de veelal kleinere Friese bureaus met de criteria uit de voeten kunnen. Uitgangspunt voor de ontwerpopdracht blijft het door PS vastgestelde bedrag van E49,7 miljoen. De provincie streeft ernaar in november een architect geselecteerd te hebben.

De eis dat een architectenbureau moet kunnen aantonen dat het de laatste jaren één tot vijf bouwwerken heeft gerealiseerd voor een honorarium van tenminste E1 miljoen, zorgde aanvankelijk voor bezorgdheid van de Kring Friesland van de BNA. GS menen echter dat de eis redelijk is. Het bedrag van E 1 miljoen ligt ruim onder het architectenhonorarium dat met de ontwerpopgave voor het provinciehuis gemoeid zal zijn. Uit de aanmeldingen blijkt dat een deel van de Friese bureaus een samenwerking is aangegaan met een andere partij en zo aan de criteria kan voldoen.

In een reactie op vragen van de CDA-fractie laten GS weten dat het door PS vastgestelde bedrag van E47,9 miljoen uitgangspunt blijft voor de ontwerpopgave. GS voegen eraan toe dat als het programma van Eisen aantoonbaar niet binnen dit taakstellende budget te realiseren is (dat wil zeggen zonder ingrijpende concessies te doen aan de functionaliteits- en kwaliteitseisen) er een heroverweging door PS moet kunnen plaatsvinden. "Voor lezers van de selectieleidraad is het ons inziens overduidelijk dat de Staten een taakstellend budget hebben aangegeven dat primair als uitgangspunt en randvoorwaarde voor de ontwerpopdracht zal gelden", aldus GS.

5


---- --