Provincie Flevoland




Voorraad bedrijventerrein is op peil in Flevoland

Het gaat goed met de beschikbare voorraad bedrijventerrein in Flevoland. Er is momenteel ruim 250 hectare direct beschikbaar voor uitbreidingen en voor nieuwe bedrijven. En als de vraag naar grond stijgt dan is er binnen korte tijd nog eens bijna 350 hectare gereed te maken voor de verkoop. Voor de lange termijn liggen er plannen klaar voor 1.000 hectare nieuw bedrijventerrein, zodat gesteld kan worden dat Flevoland op dit punt de toekomst met vertrouwen tegemoet kan zien. Bovendien geeft Flevoland hiermee ruimte aan de gewenste economische ontwikkeling, zoals de regering die schetst in de Nota Ruimte.

Deze informatie staat vermeld in de publicatie Statistiek van de Bedrijventerreinen en Kantoorlocaties van provincie Flevoland. Deze publicatie is gebaseerd op onderzoek bij de gemeenten in Flevoland. In 2003 is 44 hectare aan bedrijventerrein uitgegeven, duidelijk minder dan in voorgaande jaren, maar omgerekend is de uitgifte straks goed voor zon 1.500 extra banen. En die banen blijven hard nodig, want de beroepsbevolking neemt voortdurend toe. Doelstelling van de provincie is dat op termijn 90% van de beroepsbevolking een werkplek heeft in Flevoland. Om dat mogelijk te maken moet ieder jaar gemiddeld 78 hectare aan grond voor bedrijfsvestiging worden uitgegeven.

Gedeputeerde Andries Greiner van Economische Zaken wijst er op dat de cijfers over teruglopende groei van de werkgelegenheid en gronduitgifte over een langere termijn moeten worden bezien, voordat er zwaarwegende c0nclusies aan verbonden kunnen worden. Wel vindt hij het van belang dat ondanks de huidige economische tegenwind de voorraad bedrijventerrein op peil is voor alle type bedrijven. Zodra de economie weer aantrekt, moet Flevoland daar goed op kunnen inspelen, stelt Greiner. De gemeenten worden daarbij ondersteund door het nieuwe locatiebeleid van de provincie, dat het mogelijk maakt om de inrichting van bedrijventerreinen goed aan te sluiten op de vraag vanuit het bedrijfsleven.

In de statistische publicatie is ook onderzoek gedaan naar de kantoorlocaties in Flevoland. De Flevolandse kantoorlocaties bevinden zich voornamelijk in Almere en Lelystad. In 2003 nam het aanbod aan kantoorvloeroppervlakte in Almere met 70.000 vierkante meter toe. Deze groei vindt plaats op een moment dat er weinig vraag is naar kantoorruimte, wat resulteert in een hoge leegstand. Die leegstand kan snel worden ingelopen door de sterke en aanhoudende groei van Almere, maar er moet bij toekomstige nieuwbouwprojecten wel worden gekeken naar de vraag naar nieuwe kantoorlocaties. De publicatie Statistiek van de Bedrijventerreinen en Kantoorlocaties is ook beschikbaar op internet.