Gemeente Voorburg-Leidschendam


Tonegido en Forum Sport samen op ´t Loo

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 12 mei 2004
---

Win-winsituatie voor alle betrokkenen

De twee Voorburgse voetbalclubs Tonegido en Forum Sport willen samen sportpark ´t Loo gebruiken en beheren. Dat is de uitkomst van meerdere gesprekken tussen de twee verenigingen en de gemeente, die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden. Tijdens de totstandkoming van de sportvisie kregen beide clubs inzicht in elkaars situatie en belangen en zochten elkaar op. Als de leden van de twee verenigingen zich in een Algemene LedenVergadering uitspreken vóór deze plannen en de gemeenteraad er ook mee instemt, is een fusie tussen Tonegido en Wilhelmus definitief van de baan. Het geld dat beschikbaar was voor het opknappen van Westvliet in geval van fusie van Tonegido en Wilhelmus wordt voor een deel ingezet voor verbetering van Sportpark ´t Loo. Met het vertrek van Tonegido van de Rodelaan is de weg meteen vrij voor het Sijtwendepark.

Doorbraak
De samenwerkingsplannen van Tonegido en Forum Sport betekenen het einde van een slepende zaak. Sportwethouder Van der Brugge zegt hierover: Het is niet mijn stijl om oude koeien uit de sloot te halen, maar de fusieplannen van Tonegido en Wilhelmus dateren van 2000. Ik ben erg blij dat we dit dossier eindelijk kunnen afronden en dan op zon verrassende, positieve manier. Ten tijde van de sportvisie hebben de twee clubs elkaar zelf opgezocht en kwamen vervolgens met hun plannen bij ons. We moeten nog een heel aantal zaken met elkaar afspreken, maar op hoofdlijnen zijn we het eens. Renovatie van de kleedkamers van Wilhelmus gaat nog wel door.


1 + 1 = meer
Tonegido en Forum Sport steken hun tevredenheid evenmin onder stoelen of banken. We hebben niet alleen gezamenlijke belangen, maar we vullen elkaar ook aan, legt voorzitter Grötzinger van Tonegido uit. We krijgen samen een prima accommodatie, met kunst- en natuurgrasvelden. Voor Tonegido is zondag de belangrijkste speeldag, en voor Forum Sport de zaterdag. Voorzitter Van Hemsbergen van Forum Sport gaat hierop in: Verder krijgen we voldoende nieuwe kleedkamers en scheidsrechterskamers en goede verlichting.

Gezien onze huidige situatie is dat een flinke verbetering. Het beheer en het onderhoud van het complex komt in een gezamenlijke stichting. En voor parkeren is nog plaats aan de Prins Bernhardlaan, dus dat komt ook in orde. De bouw van de kleedkamers en het aanleggen van de kunstgrasvelden wordt door de verenigingen zelf opgepakt, maar wel volgens de met de gemeente gemaakte afspraken over prijs en kwaliteit. Dankzij de sportvisie van de gemeente en de buitensportnota van de verenigingen zelf is er nu een beweging op gang gekomen waar veel meer sportverenigingen van kunnen profiteren. Wat nu op tafel ligt is veel meer dan een simpele optelsom, aldus wethouder Van der Brugge.

Ruim baan voor Sijtwendepark
Het tijdpad voor de plannen is ambitieus: vanaf het seizoen 2005-2006 moeten de betrokken clubs op hun nieuwe plek zitten. Het verplaatsen van Tonegido is één van de eerste dingen die op stapel staat. Met het vertrek van Tonegido van de Rodelaan kan immers een begin worden gemaakt met de aanleg van het Sijtwendepark. De bestemming van dat gebied tot park is een raadsbesluit uit voormalig Voorburg, en dat kunnen we nu eindelijk ook gaan uitvoeren, besluit de sportwethouder.

Inspraakreacties
De samenwerkingsplannen zijn toegevoegd aan de inspraakreacties van de verenigingen op de sportvisie. Met de clubs zijn afspraken gemaakt over de hoogte van de huurtarieven. Hierbij is rekening gehouden met de eerdere discussie in de gemeenteraad over de hoogte van de huur van kunstgrasvelden. Ook zijn afspraken gemaakt over een complexmanager, waarmee invulling wordt gegeven aan het vrijwilligerswerk.