CBS

Omzetdaling detailhandel houdt aan

In het eerste kwartaal van 2004 is de omzet van de detailhandel met 3,6 procent afgenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2003. Dit is het vierde kwartaal op rij dat de omzet van de detailhandel is gedaald, aldus het CBS. De omzetdaling in het eerste kwartaal van 2004 komt vooral voor rekening van de non-foodwinkels. Winkelen is in het eerste kwartaal 1,2 procent goedkoper geworden; het omzetvolume was 2,4 procent kleiner dan in het eerste kwartaal van 2003. In maart 2004 is de omzet van de detailhandel met 3,3 procent gedaald ten opzicht van maart 2003.

Omzet non-foodwinkels bijna 6 procent lager
In het eerste kwartaal van 2004 hebben de winkels in non-foodartikelen 5,6 procent minder omzet geboekt dan in het eerste kwartaal van 2003. Bij de winkels in woninginrichtingartikelen was het omzetverlies het hoogst, namelijk bijna 9 procent. Kledingwinkels hebben in het eerste kwartaal 7,7 procent minder omgezet. Non-foodbranches die in het eerste kwartaal van 2004 een omzetstijging hebben gerealiseerd, zijn drogisterijen en winkels in huishoudelijke artikelen.

Omzet winkels in voedingsmiddelen stabiel
De omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen was in het eerste kwartaal van 2004 gelijk aan de omzet in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De supermarkten hebben in deze periode een omzetstijging van ruim 1 procent gerealiseerd. De prijzen bij de supermarkten lagen in het eerste kwartaal 1,3 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2003; het omzetvolume lag 2,6 procent hoger. De prijsdaling hangt samen met de prijzenoorlog tussen supermarkten die eind oktober 2003 uitbrak. De speciaalzaken zoals groentewinkels en slagerijen zagen hun omzet in het eerste kwartaal van 2004 met bijna 6 procent teruglopen.

Omzetverlies detailhandel in maart
De omzet van de detailhandel is in maart 2004 met 3,3 procent gedaald in vergelijking met maart 2003. Zowel bij de winkels in voedings- en genotmiddelen als bij de non-foodwinkels is de omzet in maart gedaald. Vanaf maart 2003 zijn de omzetten in de detailhandel gedaald, dus nu dertien maanden achter elkaar. De omzet van maart 2004 ligt nu ruim 7 procent onder het niveau van maart 2002.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van consumentenprijsindexcijfers van het CBS. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering moet rekening worden gehouden met het verschil in koopdagen. Zo heeft maart 2004 een dinsdag en een woensdag meer dan maart 2003, maar een zaterdag en een zondag minder. De cijfers zijn hiervoor niet gecorrigeerd. Tenzij anders vermeld, wordt de ontwikkeling gegeven ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

PB04-071
12 mei 2004
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht