CBS

Industrie stabiel in maart

De Nederlandse industrie heeft in maart 2004, na correctie voor seizoeninvloeden, vrijwel evenveel geproduceerd en omgezet als een maand eerder. Ten opzichte van maart 2003 was de productie per werkdag nog wel
1 procent lager. De omzet per werkdag lag daarentegen 1 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De ontwikkeling van de sterk exportgerichte industrie is een belangrijke indicator voor de ontwikkeling van de totale economie.

Omzet maart hoger door extra werkdagen
In maart van dit jaar heeft de Nederlandse industrie 8 procent meer omgezet dan in maart 2003. Dit komt vooral doordat maart in 2004 twee werkdagen meer telde dan vorig jaar. Het CBS raamt de positieve invloed hiervan op 7 procent. Per werkdag was de omzet dus 1 procent hoger. Op de binnenlandse markt is 9 procent meer omgezet, terwijl de industriële export 8 procent hoger was. Alle onderscheiden branches binnen de industrie wisten meer om te zetten. De grootste toename werd gerealiseerd in de aardolie-, chemische en rubberindustrie en in de metaalindustrie.

Lichte verbetering in eerste kwartaal
In het eerste kwartaal van 2004 is, na correctie voor werkdagen, ongeveer evenveel geproduceerd als in dezelfde periode een jaar eerder. Dit is voor het eerst sinds lange tijd. Vanaf het derde kwartaal van 2001 lag de productie voortdurend onder het niveau van het jaar ervoor. De stabilisatie van de kwartaalproductie is vooral te danken aan de hoge productiecijfers in januari. In het eerste kwartaal van 2004 was de omzet 2 procent hoger dan een jaar eerder. Dit komt onder andere door een extra werkdag in het eerste kwartaal van 2004. De toename volgt op een reeks van drie kwartalen waarin minder werd omgezet dan een jaar eerder. Opvallend was het herstel van de metaalindustrie in de eerste maanden van 2004. Zowel de productie als de omzet van deze branche was voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2001 niet lager dan een jaar eerder. Verder zette de papier- en grafische industrie de opgaande lijn van de tweede helft van vorig jaar voort met meer productie en omzet dan in het eerste kwartaal van 2003. In vergelijking met een kwartaal eerder heeft de industrie in het eerste kwartaal van 2004, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, zowel meer geproduceerd als omgezet. De omzet steeg met 3 procent en de productie met 1 procent.

Technische toelichting
De omzet is exclusief BTW. De productie-index van de industrie beschrijft de groei van de industriële productie (de 'toegevoegde waarde'). Dit kan ook worden opgevat als de voor prijsverandering gecorrigeerde groei van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens. Verschillen in de ontwikkeling tussen productie en omzet hangen vooral samen met de volgende factoren. Allereerst wordt de omzetontwikkeling beïnvloed door prijsveranderingen, die niet van invloed zijn op de productiecijfers. Daarnaast spelen veranderingen in de voorraden eindproduct een rol. Verder loopt bij langdurige productieprocessen de omzet (vaak in de vorm van termijnbetalingen) niet per se parallel met de productie. Van meer statistische aard zijn verschillen in wegingschema's: vooral de aardolie- en chemische industrie en de voedings- en genotmiddelenindustrie tellen zwaarder mee in de omzet- en prijsontwikkelingen dan in de productiegroei. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens.

PB04-072
12 mei 2004
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht