Verbond van Verzekeraars

Ondernemerschap moet ontschotting zorg sociale zekerheid versnellen

Weg met de hekken tussen de stelsels van de zorg en de sociale zekerheid. Een veel nadrukkelijker koppeling tussen beide stelsels is gunstig voor zowel de vermindering van het (ziekte)verzuim als voor de WAO-instroom. Om die ontschotting te bereiken, pleiten verzekeraars met name voor meer ruimte voor privaat ondernemerschap op beide terreinen.

Op initiatief van de ministers De Geus (Sociale Zekerheid) en Hoogervorst (Volksgezondheid) heeft een groot aantal partijen (waaronder verzekeraars) eind verleden jaar met elkaar gesproken over een goede en vooral snelle koppeling van de stelsels van sociale zekerheid en zorg. Naar aanleiding van die bijeenkomst hebben verzekeraars onlangs bij de ministers hun lijstje met aanbevelingen ingeleverd om de problemen (waaronder regelgeving) rond die integratie uit de weg te kunnen ruimen.

Bewegingsruimte
Kern van de aanbevelingen is dat er meer bewegingsruimte voor partijen nodig is. Het particuliere initiatief verdient meer ruimte om bij verzuim de vaak passieve houding van partijen te doorbreken. Dat kan bijvoorbeeld door particuliere zorginstellingen en reïntegratiebedrijven ook toe te laten tot de reguliere zorg. Bovendien zou de markt zelf verantwoordelijk moeten zijn voor de transparantie van aanbod en vraag. Ook zou de jaarlijkse, eenmalige reïntegratie-aanbesteding tussen UWV en reïntegratiebedrijven voor bestaande WAOers moeten plaatsmaken voor meerjarige contracten.

Bijscholing
De overheid moet zorgen dat de wachtlijsten in de zorg korter worden volgens verzekeraars essentieel om de WAO-instroom te verminderen. Dat zou onder andere kunnen als de curatieve sector zich niet meer voornamelijk op 100% genezing zou richten, maar meer op wat iemand nog wél kan met een ziekte of handicap. Huisartsen moeten daartoe worden bijgeschoold op het terrein van arbo en reïntegratie, en ook in de zorgopleidingen moet hiervoor meer aandacht komen. In feite een pleidooi voor demedicalisering van verzuimoorzaken, waarvoor verzekeraars zich dan ook uitspreken.

Collectieve contracten
Verzekeraars zelf willen ook meer ruimte in het nieuwe verzekeringsstelsel. De huidige flexizorgregeling bijvoorbeeld is in de praktijk het tegendeel van wat de naam zegt: volledig bureaucratisch dichtgetimmerd met als gevolg dat er nauwelijks gebruik van wordt gemaakt. Ook willen verzekeraars ruimte om straks als het nieuwe verzekeringsstelsel van start gaat, collectieve contracten te kunnen afsluiten. Daarmee kunnen ze een betere service en betere zorginkoop realiseren. Om een en ander administratief maximaal te kunnen stroomlijnen tussen publieke en private partijen, willen verzekeraars dat ook zij van het sofi-nummer kunnen gebruikmaken.

Verzekerd!, mei 2004