Gemeente Den Haag

mei 2004
Startpakket voor kinderen van Haagse minima (11 mei)

Het college van B&W stelt voor om ouders een startpakket van EUR 500,- te geven als hun kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan. Op dat moment krijgen ouders te maken met extra kosten voor de aanschaf van bijvoorbeeld (verplichte) sportkleding, fiets, computer of bureau. Het startpakket is een van de voorstellen uit het Haagse armoedebeleid dat op 19 mei wordt besproken in de commissie Onderwijs, Sociale Zaken, Cultuur en Integratie.

De Wet werk en bijstand staat de gemeente niet langer toe aan groepen Hagenaars bijzondere bijstand geven. De nadruk ligt dus op de individuele bijzondere bijstand voor iedere Hagenaar die dit nodig heeft. Dat geldt ook voor de schoolkosten. De schoolkosten die vergoed worden, moeten daadwerkelijk gemaakt zijn en de aanvrager moet dit kunnen aantonen. Naast het startpakket kunnen ouders een vergoeding krijgen voor reguliere schoolkosten (schoolreisjes en boekengeld) tot maximaal EUR 250,- per jaar. Deze voorzieningen komen in de plaats van het Burgemeester de Monchyfonds en het schoolfonds; die zijn dit schooljaar nog van toepassing. Pierre Heijnen, wethouder van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, hierover: "De schoolkosten zijn een zware belasting voor de draagkracht van veel mensen. Daarom wil de gemeente Den Haag minima hierbij graag tegemoet blijven komen. Op de deelname van kinderen aan schoolactiviteiten kun je niet beknibbelen."

Ziektekosten
De Wet werk en bijstand maakt een uitzondering voor gehandicapten en chronisch zieken tot 65 jaar en ouderen vanaf 65 jaar. Daarvoor blijft een 'groepsregeling' nog wel mogelijk. De gemeente Den Haag stelt nu voor om voor deze groep mensen elk jaar een vergoeding te geven van EUR 120,-. Alle Hagenaars met een laag inkomen kunnen bijzondere bijstand aanvragen voor de eigen bijdrage voor de thuiszorg. Verder zijn de premies van de aanvullende ziektekostenverzekering flink gestegen. Het voorstel is om alle Hagenaars met een laag inkomen (inclusief de groep chronisch zieken, gehandicapten en ouderen) via de bijzondere bijstand een bijdrage van EUR 30,- per jaar te geven.

Lening
Hagenaars die bijzondere bijstand aanvragen voor een koelkast, wasmachine of andere duurzame gebruiksgoederen ontvangen deze als lening. In heel bijzondere individuele gevallen kan een uitzondering gemaakt worden om duurzame gebruiksgoederen als gift te geven. De gemeenteraad zal naar verwachting in juni een besluit nemen over het Haagse minimabeleid.