Gemeente Heythuysen

Nieuws

Winnaar Cultuurprijs 2003

Op vrijdag 30 april 2004 werd door wethouder Smolenaars en wethouder Verlinden de Cultuurprijs 2003 uitgereikt aan:

Carnavalsvereniging de Foekepotters uit Grathem voor het uitbrengen van de Klender in het kader van het 5 x 11-jarig bestaan.

De gemeente Heythuysen heeft in 1995 de Cultuurprijs in het leven geroepen als waardering én stimulering van een persoon, groep van personen, een instelling of vereniging, die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de ontwikkeling van culturele activiteiten in de gemeente.

Een speciaal hiervoor in het leven geroepen Adviescommissie, heeft zich over de zes ontvangen voordrachten gebogen. Na enig beraad hebben alle leden van de Adviescommissie unaniem ingestemd met het advies aan het college van B&W om Carnavalsvereniging de Foekepotters uit Grathem voor te dragen voor de Cultuurprijs 2003.

Als motivatie voerde de Adviescommissie onder andere als argumenten aan dat de Klender op een leuke en humoristische wijze een bijdrage levert aan de geschiedschrijving van de kern Grathem. Tevens slaat de Klender een brug naar de huidige carnaval- en volkscultuur, doordat in het kalendergedeelte de vele activiteiten van de verenigingen in Grathem de revue passeren. Tot slot is de Klender is niet alleen toegankelijk voor een breed publiek, maar is tevens door een breed gezelschap tot stand gekomen. Dit geeft aan dat Carnavalsvereniging de Foekepotters zich verbonden voelt met Grathem en niet meer weg valt te denken uit de Grathemse samenleving.

Met de Cultuurprijs waardeert de Gemeente Heythuysen het initiatief van Carnavalsvereniging de Foekepotters en hoopt ze daarmee ook andere culturele verenigingen aan te moedigen dergelijke vernieuwende initiatieven van de grond te krijgen.
De prijs bestaat uit een oorkonde en een symbolisch geldbedrag.