Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 13-5-2004

Snellere hulp bij crisisplaatsingen justitiële jeugdinrichtingen

Jongeren die op een crisisplaats in een justitiële jeugdinrichting zitten krijgen binnenkort snel diagnostiek en behandeling. Dat is de uitkomst van bestuurlijk overleg op 12 mei tussen staatssecretaris Ross-van Dorp (VWS) en minister Donner (Justitie), de provincies, de Maatschappelijke Ondernemers Groep, GGZ Nederland, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en Zorgverzekeraars Nederland over de crisisopvang van jongeren met ernstige gedragsproblemen.

Het overleg vond plaats omdat het aantal civiele plaatsingen in de opvanginrichtingen van jeugdigen met ernstige gedragsproblemen de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Waren er in 1998 nog 153 van dergelijke plaatsingen, in 2003 waren dat er 695. De jongeren die op een crisisplek binnen deze jeugdinrichtingen verblijven, moeten vaak weken wachten op diagnostiek en op een geschikte behandeling. Tijdens het bestuurlijk overleg werd afgesproken dat deze jongeren sneller onderzocht zullen worden en dat ggz-instellingen hiervoor de psychiatrische deskundigheid zullen leveren. Ook de organisaties voor licht verstandelijk gehandicapten zullen hierbij hun deskundigheid inzetten. Waar nodig kan gestart worden met psychiatrische behandeling in de justitiële jeugdinrichting. Daarnaast creëert de ggz de komende maanden enkele tientallen nieuwe plekken voor klinische hulp.

Ross en Donner zijn ingenomen met de uitkomsten van het bestuurlijk overleg. `Het is een mooi gegeven dat de verschillende partijen met deze urgentie-afspraken alvast een begin van een oplossing gaan realiseren. Een compliment aan alle partijen', aldus Ross.

Het urgentieplan rondom de crisisplaatsingen in de jeugdinrichtingen is de voorloper van een plan van aanpak dat een structurele oplossing moet bieden. Dit plan zal naar verwachting in juni aan de Kamer worden aangeboden.