Provincie Utrecht

Persbericht

Milieucontrole: 70 overtredingen in provincie Utrecht

18-5-2004
Tijdens de grote milieucontrole die op 12 en 13 mei j.l. in de provincie Utrecht plaatsvond, zijn 70 overtredingen geconstateerd. In totaal zijn 89 bedrijven bezocht en 126 transporten gecontroleerd. Tijdens de milieucontrole waren gemeenten, provincie, waterschappen, milieudiensten, politie en natuur-beheerders actief.

Langs de weg zijn 126 afval- en grondtransporten gecontroleerd. Regelmatig is daarbij geconstateerd dat begeleidingsformulieren onjuist ingevuld waren. Dit betekent dat de handhavers onvoldoende inzicht konden krijgen in hoeveelheden, routes en herkomst en bestemming van het materiaal.

Daarnaast was externe veiligheid een thema: vuurwerkopslag, propaantanks en opslag van gevaarlijke stoffen. Er is twee keer proces-verbaal opgemaakt bij propaantanks op een bouwplaats omdat deze niet goed opgesteld waren.
In het landelijk gebied ging het onder andere om illegale slootdempingen, illegale afvalverbranding, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het dumpen van afval. Er zijn gevallen van illegale afvalverbranding geconstateerd. Daarnaast werd mest gevonden die rechtstreeks op de grond was opgeslagen, terwijl daar bodembeschermende maatregelen voor moeten worden genomen, zoals een vloeistofdichte vloer. Ook zijn secundaire bouwstoffen gebruikt (bijvoorbeeld puin) waar niet voldoende van bekend is wat de kwaliteit is.
Verder zijn 55 visverwerkende bedrijven bezocht. In verschillende gevallen bleek dat `vetvangputten' niet goed schoongemaakt waren, waardoor vet in het riool terechtkomt. Ook werd een aantal keer geconstateerd dat afval open opgeslagen was. Dit leidt tot stank en de aanwezigheid van ongedierte. Tot slot bleek dat openbare parkeerplaatsen soms als bedrijfsterrein gebruikt werden.

Maatregelen
In vervolg op deze overtredingen is 17 keer proces-verbaal opgemaakt. In 18 gevallen is een mondelinge waarschuwing gegeven aan het betreffende bedrijf, in vijf gevallen een schriftelijke en in 16 gevallen schrijft het bevoegd gezag het bedrijf aan met een termijn waarbinnen de overtreding moet worden opgelost. Twee keer is een bestuurlijke boete uitgedeeld.
Er zullen hercontroles uitgevoerd worden bij bedrijven die binnen een bepaalde tijd overtredingen moeten opheffen.

Landelijke actie
De milieucontrole werd niet alleen in de provincie Utrecht gehouden, maar in bijna alle provincies in Nederland. De actie is drie jaar geleden voor het eerst gehouden, op initiatief van de provincie Limburg. In de afgelopen jaren is de actie overgenomen door de andere provincies. De provincie Utrecht deed in 2003 voor het eerst mee. Voor de handhavende instanties biedt deze milieucontrole een goede gelegenheid om de samenwerking te intensiveren en het netwerk te verstevigen. Dit komt de kwaliteit van de handhaving ten goede.

Laatst gewijzigd op 05/18/2004 02:47:37 PM. Paginabeheer: Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl