Ingezonden persbericht

Prins Claus Fonds ondersteunt opvoeringen in Indonesië

Muziektheaterproductie I La Galigo van Robert Wilson

DEN HAAG, 20040414 -- De Indonesische muziektheaterproductie I LA GALIGO, geregisseerd door Robert Wilson, wordt eind van het jaar opgevoerd in Indonesië dankzij een bijdrage van het Prins Claus Fonds. Het Fonds ondersteunt de opvoeringen van I LA GALIGO in Indonesië vanwege het belang van deze innovatieve productie voor het culturele erfgoed van de bevolking van Sulawesi. De theaterproductie ging onlangs in première in Singapore en is zeer goed ontvangen door pers en publiek. De productie beleeft zijn Europese première op 12 mei in Het Muziektheater in Amsterdam.


I LA GALIGO is een eigentijdse muziek-, dans-, en theatervoorstelling gebaseerd op een oud epos, de Sureq Galigo, die de ontstaansgeschiedenis van het Bugis volk in Sulawesi beschrijft. Hoewel het epos weinig bekendheid geniet - de enige schriftelijke versies bestaan in het Nederlands en Indonesisch - wordt het gerekend tot de meesterwerken van de wereldliteratuur. Mede dankzij de betrokkenheid van Robert Wilson, een van de belangrijkste hedendaage theatermakers, kan deze vernieuwende interpretatie van dit culturele erfgoed van Indonesië onder de internationale aandacht worden gebracht. De productie maakt een wereldtournee en zal naast Singapore en Amsterdam ook te zien zijn in Barcelona, New York en Bilbao.
Ook in Indonesië zelf bestaat weinig bekendheid met de culturele tradities buiten Java en Bali. De opvoeringen in Indonesië, waaronder op Sulawesi, zijn om die reden een stimulans voor de cultuur van Sulawesi en dragen bij aan de interculturele uitwisseling in Indonesië zelf.
Nadat de legende vier jaar geleden bij Robert Wilson onder de aandacht werd gebracht door de Indonesische danseres Restu Kusumaningrum en Amerikaanse antropologe Rhoda Grauer, is een internationale groep van theatermakers en letterkundigen aan de slag gegaan met onderzoek, vertalen en bewerken van het verhaal voor theater. Westerse decor- en kostuumontwerpers werkten samen met acteurs, dansers, ontwerpers en vakmensen afkomstig uit heel Indonesië aan de creatie van dit moderne theaterspektakel. Meer dan 50 Indonesische acteurs, dansers, muzikanten en gevechtskunstenaars zijn betrokken bij deze internationale coproductie die de oude tradities van het Bugis volk verenigt met de visionaire theatertaal van Robert Wilson en Indonesische theatermakers.
Gastprogrammering Het Muziektheater in Amsterdam is een van de coproducenten van I LA GALIGO, samen met het Esplanade Theater in Singapore, het Forum Universal de Les Cultures, Barcelona 2004/Otello, en het Lincoln Center Summer Festival in New York.
In Amsterdam zijn de voorstellingen van I LA GALIGO op 12, 14 en 15 mei.




Ingezonden persbericht