Ingezonden persbericht



Een uniek robot-evenement......!

Mensen, op zoek naar nieuwe kennis om te kunnen overleven, vliegen in gigantische ruimteschepen door de ruimte. De ruimterobots worden voortgedreven door krachtige kernfusie reactoren, die gebruik maken van de oneindige voorraad waterstof in het heelal.

Deze symboliek staat model voor de StarTel RoboChallenge 2004 die op 12 mei a.s. wordt georganiseerd door de Stichting RoboChallenge in de MartiniPlaza in Groningen.

De basisgedachte achter de RoboChallenge is kennisontwikkeling naast belangrijke doelstellingen als milieu en duurzaam gebruik van energie.

De Stichting RoboChallenge zet met dit jaarlijkse evenement Noord Nederland op de kaart als de eerste regio in Nederland waar robotica een enorme impuls krijgt. Naast de menselijk ogende, trompetspelende en pratende robots uit Japan en de wrede robots uit de TV-serie Robotwars zijn deze vredelievende robots een knap staaltje van Noord-Nederlandse nuchterheid en gedrevenheid.

De Stichting wil vooral studenten van universiteiten en hogescholen stimuleren tot het bouwen van intelligente robots en daarmee het bêta-onderwijs weer meer in de belangstelling brengen. Daarbij wordt vooral hoogwaardige kennisontwikkeling op het gebied van geavanceerde software en robotica nagestreefd.

Wubbo Ockels is sinds het eerste uur betrokken bij dit belangrijke initiatief.

Op 12 mei zullen acht robots geheel autonoom, in drie afzonderlijke missies, hun weg zoeken op een speelveld van 8x5 meter. Symbolisch staat dit voor de hierboven genoemde interstellaire ruimtereis van robotruimteschepen. Voor hun brandstofvoorziening verzamelen de robots waterstofcapsules in de vorm van boven het speelveld hangende sterren. Hiermee worden punten verzameld. Het totaal aantal verzamelde punten bepaalt uiteindelijk de winnaar. Vooral missie 3 belooft zeer spectaculair te worden omdat in deze missie meerdere robots gelijktijdig in het strijdperk zullen treden.

Een deskundige jury beoordeelt de prestaties van de robots.

De robots zijn ontwikkeld en gebouwd door teams van studenten van WO- en HBO-instellingen en ICT-professionals.

De Stichting RoboChallenge organiseert dit evenement jaarlijks. Voor de volgende uitvoering in 2005 wordt een aanmerkelijk hoger aantal deelnemers verwacht.

De StarTel RoboChallenge 2004 wordt gelijktijdig gehouden met het door het ICT Platform Groningen te organiseren congres "Information, Society and Business" (ISB). Deze ISB is een preconference voor het in november 2004 door de EU te organiseren IST (Information Society Technology)-congres in den Haag.

De StarTel RoboChallenge zal als een "rode draad" door de conferentiedag lopen.

StarTel BV, gevestigd in de Kapteyn Sterrenwacht te Roden, is de hoofdsponsor van de StarTel RoboChallenge 2004. Overige sponsoren zijn de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM), de Gemeente Noordenveld en het ICT Platform Groningen.

Meer details van de wedstrijd kunt u vinden op de website www.startel.nl/robochallenge. Hier zijn tevens links te vinden naar de deelnemende teams.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectmanager, de heer ing. H. Boerema, tel. 050-5028888 of mobiel 06-12455284