Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
* 200303396/1
Beroep tegen de aan de Milieudienst van de gemeente Amsterdam verleende milieuvergunning voor een gronddepot voor het tijdelijk opslaan van grond in het gebied Nieuwendam in Amsterdam. In het bedrijf wordt een water-grondmengsel vanuit de bakkenzuiger aan het Noord-Hollands Kanaal en het tijdelijk overslagdepot Het Schouw opgeslagen. De grond wordt opgeslagen in compartimenten voor de sanering van de Volgermeerpolder. In het bedrijf kan maximaal 1.200.000 m³ grond worden opgeslagen.

* 200304967/1
Beroep van onder andere de Stichting Brabantse Milieufederatie tegen de vergunning, verleend door het college van gedeputeerde staten, voor het ontgronden van gedeelten van percelen in Teteringen. De vergunning maakt de aanleg van twee vijvers en een afvoerende watergang binnen een aan te leggen golfbaan mogelijk. Een vijver en de watergang zorgen voor berging van hemelwater en een andere vijver wordt tevens voor de beregening van de golfbaan gebruikt. De bezwaarmakers vrezen dat de ontgrondingen zullen leiden tot een verdroging van de relatief hoog gelegen gedeelten en tot vermindering van het kwelwater in de Lage Vuchtpolder aan de westzijde van de golfbaan.


* 200305190/1
Hoger beroep in verband met een bouwvergunning voor een manage met daarbij een rijhal met paardenboxen, een kantine met keuken, een kiosk en een dubbel woonhuis aan de Westerweg in Purmerend. Een van de bezwaren tegen de verlening van de bouwvergunning is dat een ontheffing nodig zou zijn van de Flora- en Faunawet omdat er steenuilen aanwezig zijn in de omgeving. De steenuil is een beschermde inheemse diersoort.


* 200306054/1
Hoger beroep van de burgemeester van Heerlen in verband met de weigering door de Algemeen directeur van de Dienst voor het Wegverkeer van het verzoek van de burgemeester om de personalia en adresgegevens te verstrekken van de houder van een nader genoemd kenteken af te geven. De burgemeester had om verstrekking van gegevens verzocht om dwangsommen te kunnen opleggen aan automobilisten wegens overtreding van de Algemene Plaatselijke Verordening. Het gaat dan om het verbod om buiten de daartoe aangewezen gebieden tot prostitutie aan te lokken of daartoe uit te nodigen. De RDW heeft dit verzoek afgewezen. De dienst vindt het doel van het Kentekenreglement (goede uitvoering en handhaving van de Wegenverkeerswet) te ver verwijderd ligt van het doel waarvoor de burgemeester de gegevens wil gebruiken. De rechtbank heeft in een uitspraak van 2 september 2003 geoordeeld dat de RDW het verzoek terecht heeft afgewezen. De burgemeester van Heerlen is het hier niet mee eens en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200308160/1
Beroep tegen de vaststelling van het wegaanpassingsbesluit door de minister van Verkeer en Waterstaat met betrekking tot de zuidelijke hoofdrijbaan van rijksweg A1 op het traject Hoevelaken-Barneveld van km 46,0 tot kilometer 54,0. De minister heeft dit besluit in oktober 2003 vastgesteld op grond van de Spoedwet wegverbreding. De aanpassing van het wegvak tussen km 46,0 en km 54,0 van rijksweg A1 betreft onder meer het inrichten van een vluchtstrook als spitsstrook. Dit biedt de mogelijkheid de vluchtstrook tussen 7.00 uur en 23.00 uur als rijbaan te gebruiken. Daarmee wordt het aantal rijstroken uitgebreid van 1x2 tot 1x3. De spitsstrook zal alleen worden opengesteld als het aantal voertuigen op het wegvak boven het aantal van 3000 per uur stijgt. Als bezwaren in deze procedure naar voren zijn gebracht de toename van de geluidhinder, lichthinder door de verlichting van het wegvak en aantasting van de luchtkwaliteit.