Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
* 200302744/1
Beroep van de Stichting Isala Klinieken tegen de weigering door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van een vergunning om maximaal 120.000 m³ grondwater op de locatie Sophia in Zwolle te onttrekken. Het college acht de noodzaak voor de voorgenomen permanente onttrekking uit het diepe watervoerend pakket van het pakket Groot-Salland niet aanwezig. Volgens het college kan geen vergunning worden verleend overeenkomstig het Waterhuishoudingsplan 1991.


* 200303711/1
Beroep tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan Markt Passage van de gemeente Haaksbergen. Het plan voorziet in de herinrichting van een deel van het centrum van Haaksbergen, dat ten westen en zuiden van de Markt ligt. Het plan biedt bouwmogelijkheden voor onder meer appartementen, winkels en horecavoorzieningen. Eén van de bezwaren is dat het plan financieel niet uitvoerbaar is. Ook is aangevoerd dat de financiële steun van de gemeente aan het plan een vorm van verboden staatssteun is op grond van het EG-Verdrag.

* 200305295/1
Beroep van de Buurtvereniging Leefbaar Reeth tegen de tijdelijke milieuvergunning voor het oprichten en in bedrijf hebben van een werkemplacement in Elst/Valburg. Het college van B&W van Overbetuwe heeft deze tijdelijke vergunning in juni 2003 verleend aan NS Railinfrabeheer B.V. De bezwaren van de buurtvereniging hebben betrekking op geluidoverlast, verkeersproblematiek, opslag en vervoer van dieselolie, licht- en stofhinder.

* 200305541/1
Hoger beroep in verband met de weigering door de minister van Algemene Zaken om de doorrekeningen voor de gevoerde informatieonderhandelingen tussen de fracties van CDA en PvdA van het Centraal Planbureau, na de Tweede-Kamerverkiezingen van januari 2003, openbaar te maken. Een redacteur/correspondent van NRC Handelsblad had hierom verzocht. Het verzoek is gedaan op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. De rechtbank in Den Haag heeft het eerdere beroep tegen de weigering weliswaar gegrond verklaard, maar de rechtsgevolgen van de weigering in stand gelaten. Op de zitting bij de rechtbank heeft de minister alsnog duidelijk gemaakt op welke gronden hij tot zijn weigering is gekomen en dat hij niet beschikt en kan beschikken over de gevraagde stukken. De redacteur/correspondent is het niet met deze uitspraak eens en komt nu hiertegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaak met nummer 200305693/1 waarin ook op 6 mei 2004 uitspraak wordt gedaan.


* 200305693/1
Hoger beroep in verband met de weigering door de minister van Economische Zaken (EZ) om het CDA-eindvoorstel in het kader van het kabinetsinformatieproces in 2003 (PvdA-CDA) openbaar te maken. Het hoger beroep heeft daarnaast betrekking op de weigering van de minister om notities van ambtenaren van EZ en de doorrekeningen voor de gevoerde informatieonderhandelingen tussen de fracties van CDA en PvdA van het Centraal Planbureau openbaar te maken. Een redacteur/correspondent van NRC Handelsblad had hierom verzocht. Het verzoek is gedaan op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. De rechtbank in Den Haag heeft het eerdere beroep tegen de weigering ongegrond verklaard. De redacteur/correspondent komt nu in hoger beroep tegen deze uitspraak van de rechtbank. Volgens hem is de weigering niet deugdelijk onderbouwd. De minister heeft volgens hem de plicht informatie openbaar te maken die zich elders bevindt en voor de minister gemakkelijk is te verkrijgen. De minister had naar zijn ambtsgenoot van het ministerie van Algemene Zaken (AZ) behoren te verwijzen, aangezien de minister van AZ politiek verantwoordelijk is voor de informatieonderhandelingen, aldus de verzoeker. Met betrekking tot de documenten van het CPB en van het ministerie van EZ heeft de Haagse rechtbank de weigering van de minister om deze openbaar te maken terecht geacht, omdat het om documenten gaat waarop de Wet openbaarheid van bestuur niet van toepassing zou zijn. Ook dit oordeel bestrijdt de redacteur/correspondent in hoger beroep. Zie ook de zaak met nummer 200305541/1 waarin ook op 6 mei 2004 uitspraak wordt gedaan.


* 200306222/1 en 200306223/1
Hoger beroep in verband met de bouwvergunning voor het plaatsen van een 40 meter hoge GSM-mast en de daarbij behorende installatie op de hoek Elly Takmanstraat / Hamseweg in Amersfoort. Het college van B&W van Amersfoort heeft deze bouwvergunning in december 2002 aan O2 verleend. De rechtbank in Utrecht heeft het beroep van omwonenden tegen de bouwvergunning gegrond verklaard. De rechtbank oordeelde dat de beslissing van het college van B&W geen goede ruimtelijke onderbouwing had en dat geen zorgvuldige afweging van de belangen had plaatsgevonden. Het college van B&W komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.