Ingezonden persbericht


EMBARGO TOT WOENSDAG 12 MEI 11.30 UUR
(TOT NA DE PERSCONFERENTIE)

PERSBERICHT
Leidschendam, 11 mei 2004

Schade verhalen op winkeldief
Winkeliers gaan hoge schadeclaims - tot ¤ 1.000 per incident - inzetten om winkeldiefstal terug te dringen.

De torenhoge kosten die winkeliers maken om hun winkel te beveiligen worden in Nederland, anders dan in België, niet fiscaal gecompenseerd. Winkeliers worden geadviseerd om deze kosten te verhalen op de winkeldief. Winkeldieven moeten er daarom rekening mee houden dat ze - naast een strafrechtelijke afhandeling - forse schadeclaims krijgen. Deze schadeclaims kunnen oplopen tot ¤ 1000 per incident. Naast de standaard aangifteprocedure winkeldiefstal en het vorig jaar ontwikkelde winkelverbod voor veelplegers wil het PlatformDetailhandel.nl samen met het ministerie van Justitie een standaardprocedure opstellen waarmee winkeliers de schade van de winkeldiefstal kunnen verhalen.

Uit onderzoek in Engeland, België, Frankrijk, Duitsland en Nederland is gebleken dat er nieuwe mogelijkheden zijn om winkelcriminaliteit te bestrijden. Lokale samenwerking tussen winkeliers en de overheid is cruciaal in de succesvolle aanpak van winkelcriminaliteit. In Engeland wordt informatie over veelplegers uitgewisseld tussen winkeliers en de overheid en wordt de schade van winkeldiefstal verhaald op de winkeldief. In België worden preventieve maatregelen fiscaal gecompenseerd.

De Nederlandse detailhandel wil dit jaar starten met het uitwisselen van informatie over veelplegers met politie en justitie. Veelplegers worden daarmee uit de anonimiteit gehaald en met het breder toepassen van winkelverboden wordt aan veelplegers de toegang tot winkels ontzegd.

De Europese detailhandelsorganisaties gaan samenwerken om jaarlijks de winkelcriminaliteit in de Europese Unie te meten en te vergelijken. De detailhandelsorganisaties zullen afspraken maken over de grootschalige toepassing van onzichtbare bronbeveiliging met RFID-chips. Om de winkelcriminaliteit door internationale bendes effectief te bestrijden moeten de overheden in de Europese Unie beter samenwerken. Daarnaast dient - naar Engels voorbeeld - de privacywetgeving te worden aangepast om relevante informatie over criminelen uit te wisselen tussen overheid en winkeliers.

In 2003 heeft winkelcriminaliteit de Nederlandse detailhandel meer dan ¤ 1 miljard gekost. De schade door winkeldiefstal was in 2003 ¤ 520 miljoen. Dit is een stijging van 4% ten opzichte van 2002. Na jaren van stijging is vooral in het tweede deel van 2003 een afvlakking te constateren. De harde aanpak van veelplegers in de grote steden wordt als verklaring gezien. De daling van het aantal overvallen op winkels is het bewijs dat preventieve maatregelen in winkels werken. De investeringen in deze maatregelen hebben de winkeliers in 2003 ¤ 290 miljoen gekost.

Het PlatformDetailhandel.nl is een samenwerkingsverband van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland. De Raad Nederlandse Detailhandel treedt op namens de filiaal- en grootwinkelbedrijven. De Nationale Winkelraad treedt op namens de zelfstandige ondernemers in de detailhandel en het winkelambacht, het zogenaamde midden- en kleinbedrijf. Dit samenwerkingsverband vertegenwoordigt de totale bedrijfstak detailhandel.



Ingezonden persbericht