Uitspraak Rechtbank Amsterdam LJN-nummer: AO9324 Zaaknr: KG 04/929 OdC


Bron: Rechtbank Amsterdam
Datum uitspraak: 12-05-2004
Datum publicatie: 12-05-2004
Soort zaak: civiel - civiel overig
Soort procedure: kort geding

OdC/MV
vonnis 12 mei 2004

RECHTBANK IN HET ARRONDISSEMENT AMSTERDAM
VOORZIENINGENRECHTER IN KORT GEDING
VONNIS

i n d e z a a k m e t r o l n u m m e r KG 04/929 OdC v a n:

de vereniging KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND KNVB, gevestigd te Zeist,
mede handelend namens:

e i s e r s bij concept-dagvaarding,
procureur mr. D.J.G. Visser,

t e g e n :


1. de besloten vennootschap BEING THERE B.V., gevestigd te Amsterdam,
2. de stichting STICHTING BEING THERE, gevestigd te Amsterdam,
3. , wonende te , g e d a a g d e n , vrijwillig verschenen,
procureur mr. G.J. Kemper.

VERLOOP VAN DE PROCEDURE

Ter terechtzitting van 12 mei 2004 hebben eisers, hierna ook te noemen de KNVB en de spelers, gesteld en gevorderd overeenkomstig de in fotokopie aan dit vonnis gehechte concept-dagvaarding. Gedaagden hebben verweer gevoerd met conclusie tot weigering van de gevraagde voorziening. Na verder debat hebben partijen vonnis gevraagd, welk vonnis is bepaald op heden.

GRONDEN VAN DE BESLISSING

Als summiere motivering op het belangrijkste geschilpunt tussen partijen geldt het volgende. De populariteit van de spelers brengt mee dat zij de mogelijkheid hebben die populariteit te gelde te maken. Daartoe is nodig dat zij de exclusiviteit van hun portretten kunnen bewaken. Die exclusiviteit is ook in het geding wanneer hun portretten worden gebruikt voor liefdadige doelen. Dit belang van de spelers tot bescherming van de exclusiviteit van hun portretten en de waarde daarvan vindt zijn grond in artikel 21 van de Auteurswet 1912 door middel van de daar geregelde toestemming. De spelers kunnen en mogen aldus de publicatie van hun portretten zodanig beheersen dat deze hun waarde behouden voor een bepaald doel. Dit geldt ook wanneer de portretten worden gebruikt voor een liefdadig doel. Ware dit anders, dan zou door het onbelemmerd gebruik door liefdadige instellingen de exclusiviteitswaarde - overigens ook voor die liefdadige instellingen
- verloren gaan. Het staat dus de spelers in beginsel vrij om tot behoud van die waarde te bepalen of, hoe en voor welk doel hun portretten worden gebruikt. De gegeven feiten en omstandigheden maken dit hier niet anders.

De motivering met betrekking de overige geschilpunten volgt.

BESLISSING IN KORT GEDING

De voorzieningenrechter:


1. Verklaart de KNVB niet ontvankelijk in haar vordering.
2. Gebiedt gedaagden om met onmiddellijke ingang na de betekening van dit vonnis te staken en gestaakt te houden iedere verspreiding, verkoop of andere openbaarmaking van het boek 'Jongensdromen', op straffe van verbeurte van een dwangsom van EUR 5.000,- voor elke dag dat, dan wel voor elk product waarmee, dit ter keuze van de spelers, aan dit gebod niet volledig is voldaan.

3. Gebiedt gedaagden binnen 24 uur na betekening van dit vonnis te bewerkstelligen dat afnemers van het boek 'Jongensdromen' wordt bericht dat het bewuste boek niet openbaar mag worden gemaakt en aan Uitgeverijen Arbeiderspers, Archipel, Balans B.V., gevestigd te Amsterdam, dient te worden teruggestuurd op kosten van Uitgeverijen Arbeiderspers, Archipel, Balans B.V., op straffe van verbeurte van een dwangsom van EUR 5.000,- voor elke dag dat aan dit gebod niet volledig is voldaan.

4. Veroordeelt gedaagden in de kosten van dit geding, tot heden aan de zijde van de spelers begroot op:

- EUR 241,= aan vastrecht en

- EUR 703,= aan salaris procureur.

1. Verklaart dit vonnis tot zover uitvoerbaar bij voorraad.
2. Wijst het meer of anders gevorderde af.

Gewezen door mr. R. Orobio de Castro, vice-president van de rechtbank te Amsterdam, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van woensdag 12 mei 2004, in tegenwoordigheid van de griffier.

Coll.: