3 e persbericht van woensdag 12 mei 2004

Eindhoven 12-05-2004 - Berichten uit de regio

Eindhoven: EOD maakt twee vliegtuigbommen onschadelijk

De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) heeft woensdag in de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven twee vliegtuigbommen onschadelijk gemaakt. De 500-ponders werden gevonden tijdens het bouwrijp maken van het gebied. Ze zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Engelsen neergegooid.

Het onklaar maken van de bommen ging niet helemaal vlekkeloos. Het ontstekingsmechanisme van de eerste bom brak tijdens het demonteren af, waardoor het niet uit het projectiel kon worden gehaald. Daardoor moest de bom ter plaatse tot ontploffing worden gebracht. De eerste poging daartoe mislukte, maar rond 13.30 uur werd de 500-ponder alsnog opgeblazen. Doordat de bom van tevoren door de EOD was afgedekt met containers gevuld met stro en zand, leverde de explosie geen problemen op. De knal was tot in de wijde omgeving te horen. Er zijn voor zover bekend geen meldingen van schade of letsel binnengekomen. De brandweer is in actie gekomen om de resten van de containers met stro te blussen; deze waren door de explosie gedeeltelijk van hun plaats geslagen en gedeeltelijk in brand gevlogen.

Het onschadelijk maken van de tweede bom ging vervolgens zonder problemen. Rond 16.30 uur werd het gebied weer vrijgegeven. De tweede bom wordt donderdag overdag gecontroleerd tot ontploffing gebracht in een speciaal daarvoor aangelegde put in het gebied Meerhoven. Ook een derde Engelse 500-ponder die tijdens de werkzaamheden is gevonden, wordt dan in die put vernietigd. De regiopolitie en de Koninklijke Marechaussee hebben woensdag in totaal ongeveer 30 mensen ingezet om het gebied af te zetten en te beveiligen. De ambulancedienst heeft constant een ambulance ter plaatse gehad om, indien nodig, eerste hulp te kunnen verlenen. De brandweer heeft een blusvoertuig en een extra watertransportvoertuig ingezet om de brand na de eerste explosie te kunnen blussen.