Gemeente Alkmaar


Cameratoezicht werpt vruchten af

Alkmaar, 12 mei 2004

Aanhouding van 14 verdachten, `getuigen' blijken daders en verslaafde verdachten opgenomen in het GAVO project. Dit zijn enkele resultaten van het cameratoezicht op en rond het Canadaplein en de Paardenmarkt in de periode januari tot en met maart van dit jaar. De gemeente en de politie zijn tevreden over de resultaten. De twee jaar durende proef met cameratoezicht, die loopt tot en met 2005 is bedoeld om de veiligheid(sbeleving) in dat deel van de binnenstad te verbeteren.

Aanleiding voor de proef met het cameratoezicht was vooral de drugsoverlast en vernielingen op het Canadaplein en omgeving. Van de camera's op zich moet een preventieve werking uitgaan. Daarbij moeten de camera's bijdragen aan het terugdringen van de criminaliteit. Zo nodig kunnen de camerabeelden gebruikt worden voor signalering en opsporing van personen. "En dat werkt dus", aldus Kloos, wethouder integrale veiligheid. "De camera's vergemakkelijken bovendien het werk van de politie. Zo bleken filmbeelden van de brand in het Griekse restaurant aan het Canadaplein geschikt voor de afhandeling van die zaak. En nog saillanter, jongeren die als getuigen van een vechtpartij verhoord werden, bleken na het uitkijken van de filmbeelden, de daders te zijn. Ik ben benieuwd wat de resultaten zijn voor de nog resterende periode van het cameratoezicht. Want extra inzet op controle en handhaving is prioriteit van in het Alkmaarse veiligheidsbeleid."

Toezicht en privacy
De stadstoezichthouders die de beelden bekijken in de meldkamer van de Karperton garage zijn hiervoor speciaal opgeleid. Het `uitkijken' van filmbeelden vergt een specifieke vaardigheid zodat de politie tijdig gealarmeerd kan worden.
Voor de start van de cameraproef is het project aangemeld bij de het College Bescherming Persoonsgegevens. Functionarissen van het CBP hebben onlangs een werkbezoek gebracht aan Alkmaar en aangegeven dat de procedures, verantwoordelijkheden en waarborgen ten aanzien van het bekijken, opslaan, bewaren en gebruiken van beelden in een protocol moet zijn vastgelegd. In dit protocol staat onder meer dat beeldinformatie alleen verstrekt kan worden op vordering van de politie of de officier van justitie. Beelden mogen verder maximaal vijf dagen bewaard worden en de toezichthouders die de beelden bekijken hebben een geheimhoudingsplicht.

Tussentijds onderzoek
Wil het gemeentebestuur eind 2005 kunnen beslissen of de proef met het cameratoezicht al dan niet wordt omgezet in permanent cameratoezicht, dan zal ze moeten beschikken over resultaten en effecten. Daarom wordt elk kwartaal een rapportage opgesteld door de politie. Daarnaast wordt in het voorjaar van 2005 een groot onderzoek gehouden door de afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente Alkmaar. In dat onderzoek worden de bewoners, bezoekers en werkenden in het gebied Canadaplein/Paardenmarkt en omgeving betrokken. De resultaten uit dat onderzoek worden vergeleken met de zogenoemde `nul-meting' die voorafgaand aan de cameraproef in 2003 is gehouden.

12 mei 2004