Nieuw-Vlaamse Alliantie


Verlaging leerplichtleeftijd leidt op zich niet tot gelijke kansen (12/05/04)

De N-VA plaatst pertinente kanttekeningen bij de verlaging van de leerplichtleeftijd naar 5 jaar.

Zo wijst Vlaams parlementslid Kris Van Dijck op het advies van de Vlaamse Onderwijs Raad (21 april). Volgens de Vlor garandeert de verlaging van de leerplichtleeftijd op zich helemaal niet dat men leerachterstand kan helpen voorkomen bij kinderen uit kwetsbare doelgroepen. Op zijn minst gelijktijdig is een samenhangend pakket van ondersteunende en stimulerende maatregelen nodig. Die moeten de deelname en de aanwezigheid van de jongste kleuters bevorderen en zorgen voor meer investeringen voor kwaliteitsvol kleuteronderwijs en de verdere professionalisering van het personeel.

Het is juist dat samenhangend pakket van ondersteunende en stimulerende maatregelen dat Vlaamse Regering niet heeft voorzien tijdens deze legislatuur. Zo is er nog steeds geen decretaal kader voor het schoolopbouwwerk, met als gevolg dat steeds meer lokale initiatieven doodbloeden. Daarnaast is er nog steeds geen sprake van een verdere professionalisering van het kleuteronderwijs omdat de minister, tegen alle adviezen in, weigerde om de lerarenopleidingen te integreren in het Bolognadecreet. Tenslotte zijn de te grote klassen en de beperkte administratieve omkadering van de directies nog steeds een doorn in het oog.

De leerplichtleeftijd verlagen tot 5 jaar is een mogelijke, maar geïsoleerde maatregel die helemaal niet garandeert dat kinderen al vroeg deelnemen aan het kleuteronderwijs en ook effectief aanwezig zijn. De ervaring leert immers dat de leerplicht niet uitsluit dat sommige kinderen onregelmatig naar school komen of tijdens schooldagen op vakantie gaan.

De raad stipt in zijn advies ook enkele consequenties van een lagere leerplichtleeftijd aan. Voor de kleuterschool, de overheid en de ouders betekent dit meer administratie, opvolging en kosten (bv. doktersbriefjes). Circus-, kermis- en schipperskinderen zouden nog vroeger verplicht op internaat moeten. Ook voor sommige kinderen met specifieke onderwijsbehoeften zou dat een gevolg kunnen zijn. De N-VA sluit zich aan bij de raad en haar pleidooi voor een globale visie en aanpak met tal van maatregelen. Dit lijkt ons verstandiger en vooral productiever dan met veel toeters en bellen blindweg een verlaging van de leerplicht door te voeren.

Auteur:
Kris Van Dijck, Vlaams parlementslid
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be