Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem, 6 mei 2004

Indisch Achtererf in Nederlands Openluchtmuseum Vanaf 14 mei kunnen bezoekers van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem kennismaken met geuren, kleuren en verhalen uit de Indische cultuur op het Indisch Achtererf' . Vanuit een hutkoffer in de tuin- symbool voor de verplaatsing naar Nederland - klinken geluiden die vertellen van een Indische dag... vroeger in Indië en later in Nederland.

Een achtererf was in Indië de open plaats tussen een woonhuis en de bijgebouwen, waar zich allerlei huiselijke activiteiten afspeelden: koken, wassen, afwassen, theedrinken of wakker worden bij een eerste kop koffie. Wie goed kijkt en luistert op het Indisch Achtererf, hoort daarover vertellen. De vertellingen gaan over een jeugd in Indië (het Indonesië van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog), over planten en dieren, spelletjes en familie, het gezin en de huisgenoten.

Een beetje een 'Zootje'
In Nederland is de tuin van Indische mensen nog steeds eerder een `achtererf' dan een tuin, meer een verlengstuk van het woonhuis dan een buitenplaats; niet netjes aangelegd en aangeharkt, eigenlijk een "zootje" in de ogen van Hollandse buren en kennissen. Het Indisch Achtererf in het Openluchtmuseum is een plaats van vroeger en nu, van daar en hier en van nieuwe herinneringen aan oude verhalen.

Stichting Indische Cultuur
et Indisch Achtererf is een project van de Stichting Indische Cultuur die de Indische cultuur opspoort om deze te laten zien aan de Nederlandse samenleving. Het is een `levende' presentatie. Dat geldt niet alleen voor de beplanting die in de tijd steeds mooier en groter zal worden, ook zullen nieuwe herinneringen in het Achtererf worden verwerkt. Het Indisch Achtererf is in ieder geval tot en met oktober 2007 te zien in het museum.

Dagelijks leven van vroegere generaties
Het Nederlands Openluchtmuseum heeft dit initiatief enthousiast onthaald omdat het bezoekers stimuleert om kennis te maken met het dagelijks leven van vroegere generaties en om hun eigen herinneringen te delen.

Met het Indisch Achtererf besteedt het museum - na de Molukse Barak in 2003 - opnieuw aandacht aan een groep Nederlanders uit de voormalige koloniën die naar hun vaderland kwamen om te blijven.

Nederlands Openluchtmuseum
Schelmseweg 89
6816 SJ, Arnhem
026-3576111
www.openluchtmuseum.nl

---

MEDELING VOOR LEZERS VAN "MOESSON"

In de recente uitgave van "Moesson" werden lezers per abuis uitgenodigd voor de opening van het Indisch Achtererf op donderdag 13 mei a.s. Deze officiële opening is echter alleen toeganklijk voor voor genodigden.

Bezoekers zijn van harte welkom op het Indisch Achtererf vanaf vrijdag 14 mei a.s.

---

Picture

Contact info@openluchtmuseum.nl with questions or comments regarding this site.
Copyright 2002, Nederlands Openluchtmuseum Arnhem, BOF Inc. (Built on Fridays). All rights reserved.

Het Achtererf bij het Indisch Wetenschappelijk Instituut in Den Haag. Foto: Henriëtte Bolhuis