Ingezonden persbericht


Stichting Industrieel Erfgoedpark De Hoop
Lagendijk 31a, 1911 MT Uitgeest

Postbus 35, 1910 AA Uitgeest

Persbericht

Uitgeest, 27 februari 2004

Kijken naar het verleden met het oog op de toekomst&.

Onder de titel Industriële kennisontwikkeling door de eeuwen heen& organiseert de Stichting Industrieel Erfgoedpark De Hoop , kortweg SIEDH genoemd, op 13 mei a.s. in het Corus Congrescentrum Dudok een symposium. Doel van dit symposium is om verbanden te leggen tussen ontwikkelingen in het verleden en die van vandaag. Corrnelis Corneliszoon van Uitgeest ontwikkelde aan het eind van de 16e eeuw een houtzaagmolen waardoor er in de Zaanstreek en later in Amsterdam een impuls werd gegeven aan de scheepsbouw door de toen nog primitieve manier van houtzagen te mechaniseren. Deze eerste industrialisatie maakte het mede mogelijk dat Nederland zich kon ontwikkelen tot een bloeiende handelsnatie.

Een andere impuls was twee eeuwen later de overgang van windenergie naar stoom. Deze ontwikkeling leidde tot een totaal nieuwe maatschappij. De stoommachine kon veel sneller allerlei machines aandrijven, van pompen tot weefgetouwen, van locomotieven tot schepen. De wereld werd sneller en kleiner en er volgden veel veranderingen op velerlei gebied.

Ook nu vinden er belangwekkende ontwikkelingen plaats die voor een groot deel de toekomst zullen bepalen. Niet voor niets is het motto van het symposium Kijken naar het verleden met het oog op de toekomst&

In grote lijnen zal het symposium gaan over innovaties en de impulsen die daarvan (kunnen) uitgaan voor de ontwikkeling van economische processen. Innovaties en de ontwikkeling van kennisplatforms zijn evenals in de 17e eeuw en de 19e eeuw ook nu actuele onderwerpen.

Voor de SIEDH zal het symposium meehelpen een brug te slaan tussen 'de grote houten machines' uit de 17e eeuw en het heden, waardoor het erfgoedpark in wording en de pre-industriële uitvinder, de IJmondiaan Cornelis Corneliszoon en zijn verdiensten voor de economie meer in de belangstelling zullen komen.

Het symposium zal een drietal onderwerpen- impulsmomenten- belichten:


- De eerste kennisspurt: Nederland rond 1600


- 1800 Van wind naar stoom, een ontwikkeling met grote gevolgen&


- 2000 Kennisplatforms en innovaties aan het begin van de 21e eeuw...

Voor de invulling van de de eerste onderwerpen zullen bekende historici, Prof. Dr. C.A. Davids, hoogeleraar geschiedenis en economie aan de Vrije Universiteit en Drs. J. Kingma, naast huisarts als geen ander kenner van de geschiedenis van de industrialisatie van de Zaanstreek, hun licht laten schijnen en de gevolgen van belangrijke technische ontwikkelingen voor regio, land en buitenland in cultureel en economisch opzicht duidelijk maken.

Dat ook de ontwikkelingen van heden grote invloed zullen hebben op de toekomst zal duidelijk worden door de presentaties van enkele bedrijven die of voortkomen uit traditionele bedrijven die kennisontwikkeling hoog in het vaandel hebben of door jonge bedrijven die laten zien dat nieuwe impulsen tot succes kunnen leiden:

Ing. F.A. van de Kant, directeur van Genius Klinkenberg vormde zijn bedrijf om van oude industrie naar high tech bedrijf.

T.H. Honig MBA, telg uit een bekend Zaans geslacht, is houder van een aantal 20e en 21e-eeuwse innovatieve patenten.

Ing. P. Kat, directeur Technobis, leidt een bedrijf dat uitvindingen marktrijp maakt. Zijn bedrijf won recent de IJmond RTC Innovatieprijs 2003. Ir. C.S.M. Stolwijk, Director Manufacturing Steel van Corus geeft inzicht in de innovatieve ontwikkelingen die Corus recentelijk heeft gerealiseerd.

De visie van het provinciebestuur op toekomstige ontwikkelingen zal worden verwoord door Mr. H.M. Meijdam, Gedeputeerde Financiën van de Provincie Noord-Holland.

De Zernike Group te Groningen zal in de persoon van Prof. L. de Lange (CEO) informatie verstrekken over subsidies voor innovatieve processen. Het symposium zal worden geleid door Mr. W.J. Hoobroeckx, oud burgemeester van Ouderkerk a/d Amstel en Heemskerk.

Tot slot zal de gewijzigde herdruk van het boek over Cornelis Corneliszoon worden gepresenteerd door Dr. H. Kaptein, docent economische geschiedenis aan de Educatieve Faculteit Amtserdam.

Industrieel Erfgoedpark De Hoop als eerbetoon aan uitvinder&

Als eerbetoon aan Cornelis Corneliszoon van Uitgeest, zet de Stichting Industrieel Erfgoedpark De Hoop (SIEDH) zich in voor de reconstructie van de houtzaagmolen De Hoop . In 1911 werd die houtzaagmolen van het type paltrok, die stond aan het Uitgeester Binnenmeer, door brand verwoest. De molen zal worden gesitueerd aan de zuidoever van het Uitgeestermeer en zal het centrale object vormen van een erfgoedpark dat zal bestaan uit een vijftal schuren , en een kleine scheepshelling. Alle objecten zullen worden uitgevoerd in traditionele Zaanse houtbouw. In de gebouwen zullen een timmerwerkplaats, een droogschuur, een museaal bezoekerscentrum en een restaurant worden ondergebracht. Een beheerderswoning zal het park completeren. De timmerwerkplaats en de werkschuur zijn inmiddels gereed. Binnenkort zullen de heipalen voor de molenfundering de grond in gaan.

Het erfgoedpark is ingebed in de educatieve-, recreatieve- en toeristische voorzieningen aan de zuidoever van het meer. De Lange Meer Erfgoedroute om het Alkmaarder- en Uitgeestermeer heeft het erfgoedpark als begin- en eindpunt. In het voorjaar van 2004 zal een oeververbinding met o.a. de Zaanse Schans tot stand worden gebracht.


---

Nadere inlichtingen over het symposium en de SIEDH zijn te verkrijgen bij Erik Zijlstra, tel. 0251-291212, fax.0251-291210,

Mobiel 06 15 027 315