Cordaid


---


Aids heb je niet alleen: Cordaid/Memisa-debat op 13 mei

Donderdag 13 mei, 09:30 - 17:00 uur, Museon, Den Haag

Wat doen stigmas met mensen die met hiv/aids leven? In hoeverre ontwricht hiv/aids de samenleving? Hiv/aids is niet slechts een medische aangelegenheid. Integendeel: aids heb je niet alleen. Het laat zijn sporen na in de hele gemeenschap: het wegvallen van de beroepsbevolking, het groeiende aantal aidswezen, discriminatie en regelrechte armoede en ondervoeding. Omgekeerd zorgen deze factoren, samen met gebrekkige toegang tot medische voorzieningen, voor een verdere verspreiding van hiv/aids. Volgens Cordaid/Memisa is een geïntegreerde aanpak die gedragen wordt door de gemeenschap essentieel.

Onder de titel The Infected Community: Debate on HIV/AIDS and Stigmatization gaan bisschop Frank Nubuasah (Zuid-Afrika), theoloog Enda McDonagh (Ierland), hiv/aidsactiviste Radium Bhattacharya (India), en dokter Katleho Mohasoane (Zuid-Afrika) in debat. In de middag discussiëren kleinere groepen verder over stigmas, hiv/aids in Europa, de rol van de katholieke kerk, de dilemmas van fondsenwerving en over het hiv/aidsprogramma van Cordaid/Memisa en de Zuid-Afrikaanse bisschoppen.

De Zuid-Afrikaanse bisschoppen hebben samen met Cordaid/Memisa een innovatief hiv/aidsprogramma opgezet in 23 arme wijken in Zuid-Afrika. Dit programma stelt in de loop van drie jaar aidsremmers beschikbaar aan 4.800 patiënten. Tegelijkertijd ondersteunt het programma voedselveiligheid en biedt het advies en emotionele steun aan aidspatiënten en hun families. De verwachting is dat deze patiënten nieuwe toekomstperspectieven krijgen en dat vooroordelen jegens hen én hun omgeving afnemen.

De meeste Zuid-Afrikanen vertrouwen bij ziekte op traditioneel genezers. Dokter Katleho Mohasoane uit Soweto onderkent dit en werkt samen met traditionele genezers, maar ook met sociaal werkers. Zo integreert zij medische zorg met psychologische en sociale steun en draagt zij bij aan het bestrijden van discriminatie en aan het opbouwen van gemeenschappen. In de middag van 13 mei zullen de dokter en haar team de moeilijkheden en oplossingen rond dit project ter tafel brengen.

Voorlopig programma

09:00 H

Welcome with coffee and tea

09:30 H

Opening by Laetitia van den Assum, the Dutch ambassador on HIV/AIDS-related Matters and a Bishop from The Netherlands

Introduction to the debate by René Grotenhuis, Cordaid General Director

10:00 H

Film featuring Anti Retroviral Treatment in South Africa

10:30 H

Break

11:00 H


· Keynote Bishop Frank Nubuasah, Southern African Catholic Bishops Conference


· Keynote Rev. Enda McDonagh, Emeritus Professor of Moral Theology, University of Ireland


· Keynote Radium D. Bhattacharya, Director Gujarat AIDS Awareness and Prevention, India


· Keynote Katleho Mohasoane, Doctor at Thamsanqa Medical Research Unit, Soweto, South Africa

12:00 H

Plenary session lead by Russell Kerkhoven, Head of the Knowledge Centre, PSO, The Hague

12:30 H

Lunch

14:00 H

Workshops:


· HIV/AIDS and Stigmatization (Radium D. Bhattacharya)


· Implementing a Community-based HIV/AIDS Programme in South Africa (Sister Alison Munro, Aids Office, SACBC and doctor Katleho Mohasoane and her team from Soweto)


· HIV/AIDS in Europe


· HIV/AIDS and the Catholic Church (Ann Smith, Adviser HIV Support Section, CAFOD, United Kingdom, Enda McDonagh, Bishop Frank Nubuasah)


· The Dilemmas of Fundraising for HIV/AIDS (Memisa, Johan Viljoen, Co-ordinator ART Programme, AIDS Office, SACBC)

16:00 H

Break

16:30 H

Lessons Learnt

17:00 H

End of the debate

U kunt ook deelnemen aan dit debat (voertaal Engels).

Meer informatie en aanmelden:

Cordaid/Memisa

Postbus 16440

2500 BK Den Haag

t 070 3136 333

aidsdebat@cordaid.nl