Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


13 mei 2004

Open middag PPO Proefbedrijf De Noord

Proefbedrijf De Noord, aan de Ruigeweg 28 in St. Maartensbrug, geeft op 13 mei belangstellenden gelegenheid de proeven te komen bekijken in de voorjaarsbloeiende bolgewassen. De open middag duurt van 13.00 tot 17.00 uur.
Telers, toeleveranciers, bestuurders en andere belanghebbenden zijn welkom om met onderzoekers in discussie te gaan over opzet en voortgang van het onderzoek. Aan de open middag is ook weer de mogelijkheid gekoppeld een aantekening te krijgen voor verlenging van de spuitlicentie. Dit keer moet men daarvoor niet alleen de proeven bezoeken, maar ook aan een workshop deelnemen.

hyacinten op Proefbedrijf De Noord

Het aanbod van proeven is dit jaar weer divers. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Bemesting

* Stikstofbemesting in tulp: Entec, Agroblen, beddenbemesting, fertigatie, Cropscanmethode,

* Sleepslangen voor injecteren van vloeibare mest.
* Beddenbemesting in tulp op praktijkschaal

Gewasbescherming

* Narcis: langer koken in plaats van voorweken warmwaterbehandeling; krokusknolaaltje in Tête-à-Tête; onderzoek naar optreden van bolrot in de keten.

* Krokus: minder voorwarmte bij warmwaterbehandeling
* Tulp: bestrijding van galmijt door ULO bij tulpen
* Diverse gewassen: alternatieven voor formaline in narcis, krokus en hyacint, alsmede praktijkproef met nieuw middel. Pythiumbestrijding met Pseudomonasbacteriën (hyacint/krokus). Erwinia in diverse gewassen.

Teelt en kwaliteit

Werking afdekmaterialen; temperatuurintegratie van tulp tijdens de bewaring; verbeterde circulatie bij bewaring tulp; nateelt van hyacinten uit buitengebieden (ontlopen van ziektedruk); KAVB-gebruikswaardeonderzoek tulp; het Praktijknetwerk Telen met toekomst.

Aanschouw het zelf

Tijdens de middag zullen er demonstraties worden gegeven met het AutoMaatje van Thoma. Het AutoMaatje kan onbemand geautomatiseerde teelthandelingen verrichten. Bovendien zullen de sleuvenbemester (toedienen drijfmest) en de beddenbemester opgesteld staan. Verder zal op het Proefbedrijf een medewerker zijn van de PPO-Diagnostiekservice in Lisse. Het is ook mogelijk monsters van ziek gewas in te leveren.

Verlenging spuitlicentie

In samenwerking met het Clusius College wordt weer de mogelijkheid geboden om met het bezoek van de open middag één aantekening te verwerven voor verlenging van uw spuitlicentie. Maar de opzet is gewijzigd! Ditmaal dient men deel te nemen aan een workshop en de proeven te bezoeken. Het programma is als volgt:

vóór 13.30 uur: inschrijven voor programma spuitlicentieverlenging 13.30 uur: workshop over waarschuwingssystemen tegen vuur 14.15 uur: bezoek proeven van de open middag
16.30 -17.00 uur: ophalen spuitpas.

Alleen als men de workshop bijwoont en in totaal gedurende 3 uur op het bedrijf is, komt men in aanmerking voor een aantekening voor verlenging. Het tonen van een geldige spuitpas is nodig. De kosten bedragen EUR 35,=.

Informatie

Degenen die alleen komen voor de proeven die tijdens de open middag zijn te bezoeken, kunnen zelf bepalen wanneer zij komen. Alleen de deelnemers aan het spuitlicentieprogramma dienen op tijd aanwezig te zijn.

Voor informatie over de open middag kunt u bellen met Elaine Vlaming, Proefbedrijf De Noord, 0224 - 563294. Voor informatie over het spuitlicentieprogramma kan men bellen met het Clusius College, 0229 - 259494.