Universiteit van Amsterdam

De grenzen van macrokwantitatief onderzoek


Oratie Sociologie


donderdag 13 mei 14.30 uur

Prof. dr. B. Kittel, hoogleraar Sociologie, in het bijzonder methoden en technieken van sociaal-wetenschappelijk onderzoek: Een gekke methodologie? Over de grenzen van macrokwantitatief sociaal-wetenschappelijk onderzoek.

Macrokwantitatief, landenvergelijkend onderzoek heeft tot nog toe weinig invloed gehad op de theorieontwikkeling. Dit ondanks zijn grote populariteit in de sociale wetenschappen gedurende de laatste twee decennia, en de hoop om theorieën over sociale macrofenomenen zorgvuldig te kunnen toetsen. Het ontbreekt het macrokwantitatief, landenvergelijkend onderzoek aan krachtige resultaten, een probleem dat volgens Bernhard Kittel ligt in het feit dat het niet goed mogelijk is om complexe ontwikkelingen op macroniveau met behulp van statistische methoden te analyseren. Indien het landenvergelijkend onderzoek op onafhankelijk en identiek individueel gedrag betrekking heeft, dat met behulp van het idee van de zogeheten representatieve agent op macroniveau kan worden gerepresenteerd, dan is de analyse lastig maar niet onmogelijk. Voor de analyse van systeemeigenschappen op macroniveau is deze weg echter afgesloten, omdat het model niet op veronderstellingen over modaal gedrag kan worden gefundeerd. Volgens Kittel is de enige oplossing in dit geval het accepteren van de grenzen van kleine aantallen en de betere uitwerking van implicaties voortkomend uit de theorie.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.