MONUMENTENZORG

Debat Zonnestraal: Patient en Monument

Persbericht
Zeist, 23 april 2004

Hoe draagt een gebouw bij aan genezing en welzijn van een patiënt? Kan een zorginstelling in een monument wel efficiënt werken? Hoe belangrijk is architectuur voor gezondheidszorg? En hoe kijkt monumentenzorg tegen de bestemming gezondheidszorg aan? Prikkelende vragen die aan bod zullen komen tijdens het debat Patiënt en Monument dat op donderdag 13 mei wordt gevoerd in het zojuist gerestaureerde sanatorium Zonnestraal te Hilversum. Het debat wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ).

Tijdens het debat praten vier deskundigen met NRC-journalist Max van Rooy over het spanningsveld en de synergie tussen de twee beleidsterreinen die in het voormalige tbc-sanatorium Zonnestraal samenkomen. Als eerste deskundige komt Fons Asselbergs, directeur RDMZ aan het woord. Dan Luub Wessels, Hoofd Bouwzaken van het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen. Vervolgens Bram van Vliet, bestuurslid van de Stichting Loosdrechtse Bos (eigenaar van Zonnestraal). En tot slot Paul Meurs, architect en directeur van Urban Fabric, een onderzoeksbureau op het gebied van architectuur, stedenbouw en monumentenzorg. Het belooft een dynamisch debat te worden.

In 1928 opende Zonnestraal haar deuren. Het gebouw van licht en lucht was speciaal ontworpen om bij te dragen aan het genezingsproces van tbc-patiënten. Na een ingrijpende restauratie straalt Zonnestraal als weleer en is het opnieuw een landgoed van zorg en gezondheid.

Zonnestraal is van april-oktober 2004 het toneel van een grote manifestatie Het Verhaal Zonnestraal. De stichting Kunst en Cultuur Noord-Holland organiseert theatervoorstellingen, familieconcerten, exposities, een wandelroute en een lezingencyclus, waarvan dit debat onderdeel uitmaakt.

Het debat vindt plaats in de bovenzaal van het hoofdgebouw van Zonnestraal. Adres: Loosdrechtse Bos 7, Hilversum. Toegang: 7,50 euro. Kaarten en informatie zijn verkrijgbaar via www.zonnestraal.org, via tel.

023-531 91 39, in De Koepel (openingstijden: don.-zon. 10.00-17.00 uur) en een uur voor aanvang in het hoofdgebouw van Zonnestraal.

Programma:
14.30-15.00 uur Ontvangst
15.00-15.20 uur Introductie deskundigen door gespreksleider Max van Rooy
15.20-16.50 uur Debat
16.50-17.00 uur Conclusies en afsluiting 17.00-18.00 uur Borrel