Universiteit van Tilburg

SNS Bank Prijs 2004 voor jurist Erik Vermeulen

Beste proefschrift over vernieuwing vennootschapsrecht

Op 13 mei zal mr.dr. Erik Vermeulen de SNS Bank prijs 2004 ontvangen voor het beste Tilburgse proefschrift 2002-2003. Vermeulen promoveerde cum laude op onderzoek naar de rechtsvormen voor persoonsgebonden ondernemingen, zoals de BV en VOF. Hij concludeert dat vernieuwing van het vennootschapsrecht hard nodig is. Speciale gast bij de uitreiking is prof.mr. L.A. Geelhoed, Advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie.

Wanneer iemand een onderneming wil starten in Nederland kan dat op diverse manieren. De BV en VOF zijn de bekendste. Om alles goed te regelen moeten de ondernemer vaak langs allerlei instanties, zoals de Kamer van Koophandel, de advocaat, de notaris, de accountant en de bank. In de Verenigde Staten kun je vandaag een goed idee hebben en overmorgen een zaak dankzij een modern en op het bedrijfsleven gericht vennootschapsrecht. Jurist Erik Vermeulen onderzocht en vergeleek de vennootschappelijke regelingen in Europa en de Verenigde Staten in zijn proefschrift The evolution of legal business forms in Europe and the United States. Hij promoveerde in juni 2003 cum laude en ontvangt op 13 mei de SNS Bank prijs voor dit onderzoekswerk. Vermeulens promotoren waren prof.mr. M.J.G.C. Raaijmakers en prof.dr. J.A. McCahery.
Erik Vermeulen pleit in zijn proefschrift voor juridische concurrentie in Europa op het gebied van vennootschapsrecht. Hij gelooft dat dit zal leiden tot meer flexibele en cliëntgerichte rechtsvormen. De onderlinge concurrentie tussen de lidstaten zal ongetwijfeld bijdragen aan de vergaande veranderingen in het vennootschapsrecht. "Zonder dat in Europa een echte markt voor rechtsvormen dient te ontstaan, zal concurrentie ook hier resulteren in een meer klantgericht en pro-actief denkpatroon," stelt Vermeulen. Inmiddels heeft zijn oproep gehoor gevonden bij de Nederlandse overheid. In december kondigde staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip aan diverse aspecten van het oprichten van een BV opnieuw onder de loep te nemen.

Discussie

De jury van de SNS Bank prijs noemt de kwaliteit van Vermeulens dissertatie "buitengewoon hoog". "Het levert nieuw inzicht op in de maatschappelijke krachten die inwerken op de totstandkoming en inhoud van regelgeving, alsmede in de betekenis van de onderlinge competitie van rechts- en regelsystemen tussen verschillende jurisdicties. Voor de Europese Unie is dat van groot belang. (...) In het promotieonderzoek wordt tevens de discussie in de Verenigde Staten toegankelijk gemaakt." Tijdens de prijsuitreiking zal prof.mr. L.A. Geelhoed, Advocaat-generaal bij het Hof van Justitie der Europese Gemeenschappen, een lezing geven.

Erik P.M. Vermeulen (1969) is legal counsel bij Philips International BV en universitair docent privaatrecht aan de Universiteit van Tilburg. Vermeulen studeerde Nederlands Recht in Tilburg. Na zijn afstuderen in 1998 (cum laude) startte hij eind dat jaar met zijn promotieonderzoek; daarnaast was hij al bedrijfsjurist. Tijdens zijn onderzoek verbleef hij enige tijd in Cambridge (Engeland) en Hartford (University of Conneticut, VS) als visiting scholar.

De SNS Bank prijs wil een brug slaan tussen wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke kwesties. De prijs wordt elk jaar toegekend aan het beste proefschrift dat op de UvT is verdedigd op het gebied van mens- en geesteswetenschappen. Aan de prijs is een geldbedrag van vijfduizend euro verbonden en een bronzen sculptuur. De prijs wordt dit jaar voor de zesde maal uitgereikt.

Noot voor de pers

De SNS Bank prijs wordt uitgereikt door loco-burgemeester mevr.mr. E. Aarts van Tilburg op donderdag 13 mei in de Raadzaal van het Stadhuis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met UvT-persvoorlichter drs. Pieter Siebers, tel: 013 466 2004, e-mail: p.h.c.siebers@uvt.nl, of met drs. Henk van der Sar, Rayondirecteur van de SNS bank e-mail: henk.vandersar@sns.nl. Erik Vermeulen is bereikbaar via tel: 040 2521474, e-mail e.p.m.vermeulen@uvt.nl.

Programma Uitreiking SNS Bank prijs
Donderdag 13 mei, Stadhuis Tilburg

16.30 uur
Ontvangst met koffie

17.00 uur
Welkomstwoord door drs. H. van der Sar, Rayondirecteur SNS Bank Tilburg

17.10 uur
Inleiding door prof.dr. F.A. van der Duyn Schouten

17.15 uur
Lezing door prof.mr. L.A. Geelhoed, Advocaat-generaal bij het Hof van Justitie der Europese Gemeenschappen

17.30 uur
Toelichting op het juryrapport door prof.dr. F.A. van der Duyn Schouten

17.40 uur
Prijsuitreiking door mevr.mr. E. Aarts, loco-burgemeester van de gemeente Tilburg

17.50 uur
Presentatie door de prijswinnaar, mr.dr. E.P.M. Vermeulen

18.05 uur
Afsluiting en informele bijeenkomst met buffet
Laatst gewijzigd: maandag 26 april 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen