Socialistische Partij

Internationaal Asbest Congres Amsterdam, 13 en 14 mei 2004: `De Vervuiler Betaalt'

29-04-2004 * Onder de titel `De vervuiler betaalt' organiseert het Comité Asbestslachtoffers op 13 en 14 mei 2004 in het Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam een internationaal asbestcongres.

Aanleiding voor dit congres is de vaststelling dat het gebruik van Asbest en de blootstelling aan asbest zich langzaam maar zeker over bijna de hele samenleving hebben verspreid. Ook huisgenoten van fabrieksarbeiders, plattelandsbewoners en zelfs consumenten blijken getroffen te kunnen worden door asbestziekten. Tegelijk kan worden vastgesteld dat de gevolgen van asbest in het milieu ernstiger en hardnekkiger blijken te zijn dan aanvankelijk werd ingeschat. Inventarisatie en sanering van de vervuiling van het milieu door asbest dienen dan ook prioriteit te krijgen. Daaraan is gekoppeld de vraag wie voor deze asbestvervuiling moet gaan betalen.

Asbest is niet alleen in Nederland langdurig en op grote schaal gebruikt, bijna in alle landen ter wereld worstelt men met de asbest-erfenis. Op het congres zullen sprekers uit vele landen hun ervaringen, problemen en oplossingen voor het voetlicht brengen.

Erkenning van de asbestslachtoffers door hetzij de overheid, hetzij de werkgevers, is één van de belangrijkste thema's van het congres. Voor Nederland zou dat met name kunnen betekenen dat de huidige overheidsregeling ook toegankelijk wordt voor milieuslachtoffers en slachtoffers die lijden aan asbestose en asbestgerelateerde longkanker.

zie ook Nadere informatie: Comité Asbestslachtoffers