Cordaid


---

Mariska Smolders Cordaid 2 31 2004-05-06T07:54:00Z 2004-05-06T15:55:00Z 2004-05-06T15:55:00Z 2 554 3160 Bilance 26 6 3880 9.2720 21 0 0

PERSBERICHT

Den Haag, 6 mei 2004

Om levens te redden moet het stigma op aids worden doorbroken

Cordaid/Memisa hiv/aids debat op 13 mei in Den Haag

'No one of us can sit on the sidelines or cross to the other side of the road in the hope that AIDS will go away' (bisschop Frank Nubuasah, Botswana)

Cordaid/Memisa is de eerste organisatie die aidsremmers verspreidt via kerkelijke netwerken.

Maar Cordaid weet dat aidsremmers alleen werken als er ook andere problemen van aidspatiënten worden opgepakt, zoals honger en stigmatisering door de omgeving. Zonder goede voeding slaan aidsremmers niet aan, en zonder steun uit de omgeving kunnen aidspatiënten en hun families economisch en sociaal niet overleven.

Mensen die worden weggestopt in hun huizen, kinderen die van hun ouders niet mogen spelen met kinderen van hiv geïnfecteerde families, aidspatiënten die worden geweigerd in het ziekenhuis. Stigmatisering van aids leidt ertoe dat aidspatiënten vaak tot wanhoop worden gedreven, dat ze geen kans krijgen op school en op werk.

Stigma rond aids maakt mensen extra kwetsbaar: ze komen er niet voor uit dat ze hiv positief zijn, durven zich niet te laten testen of om hulp te vragen. Kerken, bedrijven, dorpen, families en buren moeten er alles aan doen om aidspatiënten uit hun isolement te halen, aldus Angela Hadjipateras, stigma onderzoeker in Afrika, en één van de sprekers op het debat the Infected Community: debate on HIV/AIDS and Stigmatization dat Cordaid/Memisa donderdag 13 mei houdt in Den Haag. Tijdens het debat vertellen aidsdeskundigen uit alle delen van de wereld, kerkelijk en niet- kerkelijk, over hun ervaringen en oplossingen om stigmas te doorbreken. Ze laten zien hoe deze verwoestende ziekte gemeenschappen ontwricht en wat zij ertegen doen. En dat het succesvol kan zijn: zo loopt bijvoorbeeld in Zambia het percentage nieuw geïnfecteerde jongeren al terug.

Geen debat over de medische kant van aids, maar over The infected community, de sociale kanten van de aidsepidemie. Aids is niet alleen een individueel probleem, maar treft de hele gemeenschap. Een geïntegreerde aanpak van hiv/aids is daarom essentieel.

Speciale aandacht gaat uit naar een project van Cordaid/Memisa en de South African Catholic Bishops Conference. In twaalf afgelegen plaatsen krijgen 4.800 aids-patiënten toegang tot aids-remmers, via een netwerk van artsen, verpleegkundigen en vrijwilligers en via de bestaande gezondheidscentra. Tegelijkertijd ondersteunt het project voedselveiligheid en biedt het advies en emotionele steun aan aids-patiënten en hun (circa 15.000) familieleden en buurtbewoners. De verwachting is dat dit project nieuwe toekomstperspectieven creëert en vooroordelen vermindert.

Enkele sprekers op het debat zijn:

§ bisschop Frank Nubuasah uit Zuid-Afrika

§ Radium Bhattacharya, een activiste die strijdt tegen stigmatisering in India

§ Katleho Mohasoane, een arts die dagelijks in Soweto werkt met hiv/aids patiënten in Zuid-Afrika en daarbij samenwerking met traditional healers niet uit de weg gaat

§ Angela Hadjipateras, stigma onderzoeker in Afrika (Oeganda en Burundi)

§ Rev. Enda McDonagh, schrijver van het boek The reality of aids.

Het welkomstwoord wordt gedaan door Laetitia van den Assum, tot voor kort ambassadeur in Zuid-Afrika. Het is haar eerste publieke optreden in haar nieuwe functie als Nederlandse ambassadeur voor aids-aangelegenheden.

Meer informatie?

Het programma kunt u downloaden op www.cordaid.nl

Voor interviews met de sprekers: Cordaid, Mariska Smolders, tel. 070 3136 334, mob. 06 5342 8003 of Memisa, Jos de Voogd, tel 070 3136 506, mob. 06 1299 1279.