Gemeente Heerenveen

Bestaande contacten tussen Heerenveen en Baselga di Pinè met handtekeningen onderstreept

07/05/2004

Donderdag 13 mei aanstaande zullen burgemeester Peter de Jonge en zijn collega Sergio Anesi van de Italiaanse gemeente Baselga di Pinè een document ondertekenen dat de titel Charter of commitment draagt. Met die handtekeningen worden de bestaande contacten tussen beide gemeentebesturen en vooral ook inwoners van Heerenveen en Baselga onderstreept.

Een erkenning van een officiële stedenband is het charter niet; of het zover komt zal in de toekomst uit de ontwikkeling van de contacten moeten blijken. Plaats van handeling is het Noord-Italiaanse Baselga waar op dat moment ook een groep van negentien leerlingen van de OSG Sevenwolden aanwezig zal zijn. Zij hebben dan in het kader van de meiwerkweek in twaalf dagen de 1.200 kilometer naar Baselga al fietsend overbrugd. Burgemeester de Jonge zal de laatste twee dagen van de rit meefietsen.

Het charter komt voort uit contacten die beide gemeenten sinds de zomer van 2001 hebben. Toen kwamen beide burgemeesters met elkaar voor het eerst in gesprek. Aan dat overleg namen ook vertegenwoordigers van de Hardrijdersclub Heerenveen HCH en de Formido Flyers deel. Dat was logisch omdat het bindende element tussen beide gemeenten het bezit is van een 400 meter kunstijsbaan. Die van het 4.500 inwoners tellende Baselga ligt op 1.000 meter hoogte in de open lucht. Als vervolg op het eerste gesprek bezochten officiële delegaties elkaar in oktober 2002 en mei 2003.

Inmiddels hebben leden van de HCH en de schaatsclub in Baselga bezoeken aan elkaar gebracht. Voor wat betreft het onderwijs is het Bornego-college in het kader van de lessen Duitse taal gestart met een project waarbij via e-mail contacten worden gelegd tussen leerlingen met leerlingen van de middelbare school in Baselga. Daadwerkelijk bezoek over en weer komt volgend jaar aan de orde. De fietstocht van OSG-leerlingen is een initiatief van leraar Luuk de Vries. De Tour de Baselga kent z'n eigen website: www.heerenveen-baselga.tk