Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Minister Brinkhorst vice-voorzitter OESO ministerraad 13/14 mei
Nummer: 543

Datum: 10-05-2004


Op 13 en 14 mei a.s. zal de jaarlijkse OESO Ministerraadsbijeenkomst in Parijs worden voorgezeten door Mexico, dat tien jaar lid is van deze organisatie. Minister Brinkhorst van Economische Zaken is één van de twee vice-voorzitters. De agenda van de bijeenkomst omvat onder meer de volgende onderdelen:
1. Hervormingen van de OESO. Hierbij gaat het onder meer om het besluitvormingsproces en de mogelijke uitbreiding van de OESO en de samenwerking met niet-leden.
2. Duurzame ontwikkeling.

3. OESO-richtlijnen voor Corporate Governance.

4. Economische vooruitzichten.

5. Vergrijzing in relatie tot economische groei. Hoe moeten arbeidsmarktbeleid en sociaal beleid worden ingericht om in het licht van de vergrijzing van de bevolking op lange termijn duurzaamheid van de overheidsfinanciën en economische groei zeker te stellen? Minister Brinkhorst spreekt tijdens dit onderwerp een keynote speech uit.
6. Handel en ontwikkeling. Hoe vooruitgang te boeken met de Doha-agenda? Voor dit agendapunt zijn ook niet-OESO leden Rusland, China, Brazilië, Indonesië, India, Zuid-Afrika, Chili, Singapore, Hongkong, Botswana, Bangla Desh, Guyana en Kenya uitgenodigd, alsmede de organisaties IMF, Wereldbank en WTO.
De bijeenkomst zal worden voorafgegaan door de informele jaarlijkse dialoog met werkgevers- en werknemersorganisaties.