Vereniging Milieudefensie

Uitnodiging voor de pers

Brabant gaat op zuinig! Scholieren en bedrijven dagen elkaar uit

Amsterdam/Tilburg/Eindhoven, 11 mei 2004 --- Ongeveer 70 scholieren van twee Tilburgse scholen sluiten weddenschappen af met twee Brabantse bedrijven. Op donderdag 13 mei ondertekenen de leerlingen van de Norbertus Mavo hun weddenschap met Liebregts BV, een schilders- en onderhoudsbedrijf uit Eindhoven. Op vrijdag 14 mei vindt de ondertekening van de weddenschap tussen leerlingen van het Midden Brabant College Zorg en Welzijn en het Sportbedrijf gemeente Tilburg plaats. De jongeren beweren dat zij in twee maanden tijd de eigen CO2 uitstoot met acht procent kunnen verminderen. Dit doen zij door thuis en op school energie te besparen. Ook de bedrijven gaan aan de slag om energiebesparingen te realiseren.

Als de scholieren de weddenschap winnen, krijgen zij van de bedrijven een beloning. Zo biedt het schildersbedrijf de Norbertusleerlingen een excursie naar de Genneper Parken aan. De leerlingen van het Midden Brabant College krijgen, als ze winnen, van het Sportbedrijf een dag gratis zwemmen en ontvangen voor hun school een duurzame energievoorziening. Als het de leerlingen niet lukt om acht procent te besparen, moeten de leerlingen van de Norbertus Mavo zwerfafval gaan opruimen op het bedrijfsterrein bij het schildersbedrijf. De leerlingen van het Midden Brabant College nemen in dat geval het afval in het Tilburgse sportgebied Stappegoor onder handen.

Ook de bedrijven zullen proberen hun energieverbruik te verminderen. Liebregts BV wil tien procent energie gaan besparen door o.a. kantoorapparatuur en airco efficiënter te gebruiken en beter in te stellen. Het Sportbedrijf zal de in- en uitschakeling van de verlichting in het IJssportcentrum Tilburg en het Recreatiebad Stappegoor aanpassen. Daarnaast zal een voor Nederland baanbrekend onderzoek worden opgestart dat moet leiden tot een besparing van 5.000 m3 op het waterverbruik van het recreatiebad.

Wie: 25 leerlingen van de Norbertus Mavo en schilders- en onderhoudsbedrijf Liebregts BV Wat: Ondertekening The Bet Waar: Norbertus Mavo, Hendrik van Tulderstraat 4, Tilburg Wanneer: Donderdag 13 mei, 14.15 uur

Wie: 40-50 leerlingen van het Midden Brabant College en het Sportbedrijf Tilburg
Wat: Ondertekening The Bet Waar: Midden Brabant College Zorg en Welzijn, Schout Backstraat 37, Tilburg Wanneer: Vrijdag 14 mei, 13.00 uur

'The Bet' is een samenwerking tussen Jongeren Milieu Aktief (JMA), de Brabantse COSsen (centra voor internationale samenwerking) en de Duurzame Driehoek, en heeft alles te maken met het Kyoto-protocol. Europese landen spraken in 1997 in Kyoto (Japan) af hun CO2 uitstoot met gemiddeld acht procent te verminderen vóór het jaar 2012. Omdat er nog maar weinig terecht is gekomen van die afspraken, gaan jongeren zelf aan de slag en geven ze het goede voorbeeld! The Bet wordt in Brabant uitgevoerd in de Duurzame Driehoek, een samenwerkingsverband op het gebied van duurzaamheid van de provincie Noord-Brabant en 11 gemeenten in de geografische driehoek 's-Hertogenbosch-Tilburg-Eindhoven. Naast deze 'Bets' in Tilburg/Eindhoven lopen er weddenschappen in 's-Hertogenbosch en Sint-Oedenrode waaraan zo'n 150 leerlingen deelnemen. De COSsen in Brabant begeleiden de bedrijven die meedoen aan The Bet.

JMA is een vereniging voor en door jongeren tussen de 12 en 28 die zich inzetten voor het verbeteren van het milieu. JMA is de jongerenorganisatie van Milieudefensie. De COSsen in Brabant zijn regionale organisatie- en adviesbureau's op het terrein van mondiale bewustwording.

---
Meer informatie:
JMA: Gerie Jonk 020 5507436 / 06 20784777, www.thebet.nl COSsen Brabant: Irene Mulder 073 6919770 Liebregts Resultaatgericht Vastgoed Onderhoud BV: Frans Liebregts, 040 2595454
Sportbedrijf Tilburg: Pieter Bax, 013 5326020


--
Tessel Hofstede
Medewerker The Bet
Jongeren Milieu Aktief 020 5507436

Kijk ook eens op onze webzite www.thebet.nl!