SOCIALE DIENST AMSTERDAM

Scholieren Opvang Plan bij uitval leraar ook voor groep 5 en 6

Scholieren Opvang Plan bij uitval leraar nu ook voor groep 5 en 6

Taal gaat digitaal

Het Scholieren Opvang Plan (SOP) is er nu ook voor de groepen 5 en 6 van het Amsterdamse Basis Onderwijs. In het gemeentelijke ICT LAB in science center NEMO kunnen Amsterdamse scholieren vanaf donderdag 13 mei werken aan hun woordkennis. Ook doen de leerlingen een spannende en leerzame speurtocht door NEMO. Studenten van de Educatieve Faculteit Amsterdam en vrijwilligers zorgen voor persoonlijke aandacht voor elke scholier.

Het SOP werd eind 2003 gelanceerd. Het project biedt opvang aan leerlingen van groepen 7 en 8 (en vanaf a.s. donderdag nu ook aan de groepen 5 en 6) op een moment dat hun leerkracht plotseling ziek wordt. Zo'n 1400 scholieren hebben inmiddels meegedaan. Het gemiddelde rapportcijfer dat deelnemende scholen hebben toegekend aan dit programma is een 8,7.

SOP taal
Steeds vaker vroegen scholen ook om opvang voor de groepen 5 en 6. De bestaande speurtocht door NEMO en de workshop Webdesign zijn echter te moeilijk voor deze leeftijdsgroep.
De opdrachtgever, Sociale Dienst Amsterdam, besloot daarom het succesvolle opvangprogramma uit te breiden, zodat meer scholen en scholieren ervan kunnen profiteren. Het nieuwe programma heet SOP taal en is tot stand gekomen in samenwerking met de Educatieve Faculteit Amsterdam, Muiswerk Educatief en NEMO. SOP taal is afgestemd op de kennis en vaardigheden van de groepen 5 en 6.
In het gemeentelijke ICT LAB wordt met moderne computerapparatuur een taalles verzorgd door een digitale docent. Met de nieuwste educatieve software van Muiswerk wordt de woordenschat van de scholieren individueel bepaald en vervolgens uitgebreid. Na afloop van de digitale les ontvangen de scholieren op feestelijke wijze hun taalcertificaat.

Pilot enthousiast ontvangen
Tijdens de pilot van SOP taal reageerden scholen enthousiast op de digitale les en de speurtocht langs de wetenschappelijke en technische exposities van science center NEMO. Het ondersteunt docenten in hun aanpak van taalachterstanden en besteedt aandacht aan wetenschap en (ICT-)technologie, onderwerpen die in het huidige onderwijsaanbod veelal onderbelicht blijven.

SOP in de praktijk
Om mee te doen volstaat één telefoontje naar telefoonnummer 53 13 118 (boekingen op volgorde van aanvraag). SOP taal (groepen 5 en 6) staat gepland voor donderdagen, SOP webdesign (groepen 7 en 8) voor vrijdagen. Een speciale bus komt de groepen bij school ophalen. Bij aankomst in NEMO staat een speciaal team van studentbegeleiders en vrijwilligers klaar om de scholieren in kleine groepjes te begeleiden bij deze alternatieve schooldag. Om half drie brengt de bus de groepen weer terug naar school. SOP wordt voorlopig kosteloos aangeboden.

Noot aan redacties (