Gemeente Haarlem


12 mei 2004

122/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Proef met ondergrondse afvalinzameling in de Europawijk van start

De gemeente Haarlem begint een proefproject met het ondergronds inzamelen van huishoudelijk afval. Donderdag 13 mei start Maarten Divendal, wethouder Reiniging en Afvalverwijdering, de proef officieel met het inwerpen van een afvalzak in één van de ondergrondse afvalcontainers. De proef vindt plaats in een gedeelte van de Europawijk (Schalkwijk) en wordt gezien als een belangrijk leertraject om ervaring op te doen met het inzamelen van huishoudelijk afval met behulp van ondergrondse containers. De bevindingen van de proef worden na afloop aan de raad aangeboden, waarna deze een beslissing gaat nemen over het op grotere schaal toepassen van ondergrondse inzameling van huishoudelijk afval in Haarlem.

De afgelopen maanden zijn op 26 locaties in de Europawijk 52 ondergrondse huisvuilcontainers geplaatst. Boven de grond is alleen een inwerpzuil zichtbaar die met behulp van een speciale huisvuilpas geopend kan worden. De container heeft een volmeldingssysteem die een melding geeft als de container bijna vol is, zodat deze tijdig geleegd kan worden. Het ondergronds inzamelen van huishoudelijk afval brengt veel voordelen met zich mee. Ook de bewoners van de aangesloten laagbouw kunnen nu elk moment van de dag, zeven dagen per week, hun huisvuil kwijt in plaats van op één vast moment. De inrichting van de buitenruimte wordt mooier en aantrekkelijker qua aanzien omdat de bovengrondse afvalcontainers, huisvuilzakken en rolcontainers uit het straatbeeld verdwijnen.

Tijdens het proefproject wordt gekeken naar zowel de bevindingen van de bewoners als de meer bedrijfsmatige aspecten van het ondergronds inzamelen van afval. Te denken valt hierbij aan het op tijd legen van de containers, het schoonhouden van de containers en de locatie er omheen, alsmede het oplossen van eventuele storingen. Op deze manier wordt een duidelijk beeld verkregen hoe een zo efficiënt mogelijk inzamelingssysteem, met een grote mate van klantgerichtheid, opgezet kan worden.

Naast een goede voorlichting en opvolging van klachten is handhaving van de afspraken belangrijk en gelden bepaalde regels die door de milieupolitie worden gecontroleerd. Zo is het verboden om huisvuil of grofvuil bij de inzamelvoorziening te plaatsen. Tijdens de proef wordt dagelijks streng gecontroleerd op de naleving van de aanbiedregels en deelt de milieupolitie boetes uit bij overtreding hiervan.




Gemeente Haarlem