Ingezonden persbericht


Beate Uhse tevreden met eerste kwartaal 2004
Omzet- en winstcijfers op koers

Flensburg, 13 mei 2004 --- Het Beate Uhse-concern heeft in de eerste drie maanden van het nieuwe boekjaar een stevige omzetstijging gerealiseerd. Met 79,0 miljoen euro lagen de omzetcijfers 10,7 procent boven de cijfers van vorig jaar; dat is 7,6 miljoen euro meer dan tijdens de eerste drie maanden van 2003. De winst voor belastingen (EBT) steeg met 6,6 miljoen euro onevenredig sterk in verhouding tot de omzetcijfers. Dit betekent immers een stijging van 16,8 procent tegenover het eerste kwartaal van 2003. Met dit positieve resultaat kon het eroticaconcern zich in hoge mate onttrekken aan de algemeen verder stagnerende conjunctuur in heel Europa, die volgens de mening van specialisten ook de komende maanden zal aanhouden.

"Wij houden vast aan onze plannen voor 2004", bekrachtigt de woordvoerder van de directie Otto Christian Lindemann. "We rekenen evenwel niet op groeiimpulsen uit de markt, deze moeten uit de eigen onderneming zelf komen door innovatie, internationale groei en acquisities". Met 289,6 miljoen euro wordt voor het lopende boekjaar een omzetstijging van 9,0 procent nagestreefd, de winst voor belastingen (EBT) moet met 13 procent stijgen tot 21,8 miljoen euro. Daarmee onderbouwt het Beate Uhse-concern zijn marktleiderschap in de eroticabranche.

Beate Uhse-shops groeien sterk

De sterkste groei bereikte de Beate Uhse-detailhandel, die 20,4 miljoen euro bijdroeg tot de omzet van het concern en daarmee de planning voor het eerste kwartaal van 2004 overtrof. Dit stemt overeen met een stijging van 18,2 procent. De winst voor belastingen (EBT) lag 30,7 procent boven de cijfers van vorig jaar. De Franse en Duitse markt ontwikkelden zich bijzonder positief. Een hoge bijdrage tot het succes werd eveneens geleverd door de Nederlandse eroticaketen Christine le Duc, die Beate Uhse in december, met economische werking vanaf oktober 2003, heeft gekocht en nu ook naar de Belgische markt wil uitbreiden. Het eind maart gestarte concept van de eroticashop voor vrouwen onder het label Mae B. kon rekenen op een bijzonder grote belangstelling. De eerste twee winkels in Hamburg een stand-alone in het stadscentrum en een shop-in-shop bij het warenhuis Karstadt genieten een hoge acceptatie. Dit jaar nog zullen Mae B.-shops andere Duitse grote steden veroveren.

Klanten belonen postorderaanbod met meer bestellingen

Boven verwachting presteerde ook de verzendhandel in erotica-artikelen onder de naam "Pabo by Beate Uhse", die zich met 36,2 miljoen euro handhaafde als het profitcenter met de hoogste omzet in het concern. De bereikte omzetstijging tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar bedroeg 14,4 procent en bij de winstcijfers deed de verzendhandel er 15,2 procent bij. 4,6 miljoen catalogussen werden tijdens de eerste drie maanden in Europa en de USA naar de klanten verstuurd, het totale aantal bestellingen steeg met 4,6 procent.

Verhuizing naar het logistiek centrum Almere uitgesteld

De groothandel leed enerzijds onder het verminderde consumptiegedrag op de eroticamarkt en anderzijds beïnvloedde de vertraagde verhuizing van de logistiek naar het nieuwe centrale magazijn van Almere bij Amsterdam de plannen. Daardoor liggen de omzetcijfers van het eerste kwartaal van 2004 met 17,5 miljoen euro net boven de cijfers van vorig jaar; de winst voor belastingen lag met 2,2 miljoen euro lichtjes lager dan vorig jaar (2,5 miljoen euro). Het ultramoderne logistieke centrum, dat nu eind mei 2004 in Almere in gebruik wordt genomen en als intern servicecenter fungeert, zal waardevolle synergie in de inkoop en verkoop creëren en op lange termijn bijkomende kostenbesparingen mogelijk maken.

Dialer-problemen belemmeren online-handel

Het profitcenter entertainment werd nog steeds negatief beïnvloed door de dialer-problematiek. De daaruit resulterende omzetdaling van 8,9 procent lag binnen de verwachtingen en werd gecompenseerd door een zeer kostenbewust en efficiënt management, zodat de winst voor belastingen kon worden verhoogd van 0,4 miljoen euro tot 0,8 miljoen euro. Beate Uhse.TV ontwikkelt zich volgens plan. Door de licentie voor de uitzending van erotische programma's van erotic media AG, waarin Beate Uhse aandelen heeft, worden er voor de toekomst interessante perspectieven geopend in de erotica-tv.

Stijgend aantal werknemers

Van de stabiele ontwikkeling in alle profitcentra profiteren ook de werknemers, die het Beate Uhse-concern een zekere job en goede toekomstperspectieven biedt. Het aantal werknemers moet voor het einde van het jaar stijgen tot 1.511; alleen al tijdens het eerste kwartaal van 2004 werden 68 nieuwe jobs gecreëerd.

Leiderspositie op de eroticamarkt

Dat het devies "sex sells" ook in een moeilijk economisch klimaat van toepassing blijft, bewijst het Beate Uhse-concern door een constante groei. Sedert de beursgang heeft de onderneming consequent haar internationale expansiepolitiek gevolgd en vandaag is ze met vestigingen in 13 landen op 60 markten over de hele wereld actief. Reeds 55,8 procent van de omzet komt uit het buitenland. Kostenbesparingen worden door de synergievorming tussen de profitcentra bereikt en creëren ressources voor investeringen in nieuwe projecten. Met de relaunch van het merk Beate Uhse en projecten zoals de nieuwe winkelketen "Mae B." oriënteert de onderneming zich helemaal opnieuw, slaat bij het aanspreken van doelgroepen nieuwe wegen in en ontwikkelt daardoor marketingstrategieën, die ongewoon zijn voor de eroticamarkt. De aandeelhouders zullen tijdens de aandeelhoudersvergadering op maandag 21 juni in de "Neue Flora" in Hamburg de gelegenheid hebben om zich persoonlijk en uitvoerig te informeren over de bedrijfsontwikkeling en de plannen van het Beate Uhse-concern. Het aandeel is opgenomen in de "Prime Standard" van de effectenbeurs van Frankfurt. Het is voorzien om een dividend met een totale omvang van ongeveer 4,65 miljoen euro uit te keren. Dit stemt overeen met 0,10 euro per aandeel.

In miljoen euro3 maanden 20033 maanden 20042004(e) Omzet71,479,0289,6

- Retail17,320,486,8

- Postorder31,636,2113,2

- Groothandel17,117,564,7

- Entertainment5,34,825,0
EBT5,66,621,8

Beate Uhse AG
Assia Tschernookoff
Gutenbergstrasse 12
24941 Flensburg
Duitsland

t. +49 (0)461 99 66 125
m. +49 (0)170 63 63 637
@. atschernookoff@beate-uhse.de

Kijk voor meer informatie ook op:

http://www.beate-uhse.ag/c/cust/bu/ag/index.phtml?bin=16&t=03-00&language=german

Vriendelijke groeten,
Lubbers & De Jong B.V.

Bert Lubbers
Lubbers & De Jong B.V.
Keizersgracht 219
1016 DV Amsterdam
(020) 421 05 65
----------------------
www.l-dj.nl