Gemeente Eindhoven

Persbericht: 12 mei 2004, no. 130

Vliegtuigbom tot ontploffing gebracht

In de buurt van de Eindhovense wijk Meerhoven is vandaag een Engelse vliegtuigbom uit de tweede wereldoorlog gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

De bom moest op de vindplaats tot ontploffing gebracht worden omdat de ontsteker zich niet liet verwijderen. Normaal wordt een dergelijke bom in een springput tot ontploffing gebracht of, als de bom niet vervoerd kan worden, afgedekt met een laag zand en dan tot ontploffing gebracht. In dit geval kon dat niet omdat de bom instabiel was. Wel was de bom grotendeels afgedekt met containers gevuld met zand en met persstro; een gebruikelijke veiligheidsmaatregel. De druk die vrij kwam bij de ontploffing kon via een bruguitlaat ontsnappen richting onbewoond en afgesloten gebied.

Een eerste springlading werd om 12.30 uur tot ontploffing gebracht. Deze was te licht om de vliegtuigbom te laten ontploffen. Om 13.30 uur werd opnieuw een lading tot ontploffing gebracht waarbij de vliegtuigbom ontplofte. Dit was goed hoorbaar in de wijde omgeving. Na de ontploffing is de omgeving gecontroleerd op schade. Vervolgens werd de onschadelijk gemaakte bom afgevoerd.

Vandaag worden in Meerhoven nog twee vliegtuigbommen onschadelijk gemaakt. De ene bom met direct werkende ontsteker was niet scherp gesteld. Er zat als het ware nog een veiligheidspal op. Deze bom wordt in principe vandaag nog in de springput tot ontploffing gebracht. Van de andere bom met chemische vertraging, wordt vanmiddag nog de ontsteker verwijderd. Deze bom wordt morgen in een speciale springput gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

© 2004 Gemeente Eindhoven