Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
31

Directie:
voorlichting

13-05-2004

Status:
informatie

Van der Laan vraagt aanvullend advies

Staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur en Media heeft vandaag een aanvullende adviesaanvraag voor de Cultuurnota 2005-2008 naar de Raad voor Cultuur gestuurd. Daarin geeft ze aan dat ze het artistiek inhoudelijke oordeel van de raad vanzelfsprekend zal respecteren, maar dat ze op basis van haar eigen verantwoordelijkheid tot andere conclusies kan komen. Financiële, beleidsmatige, bestuurlijke en bedrijfsmatige overwegingen kunnen daarbij een rol spelen, mede in relatie tot haar eigen beleidsprioriteiten. Dit geldt zowel voor het advies als voor de aanvullingen daarop. Verder vraagt Van der Laan in de aanvullende adviesaanvraag om een nadere onderbouwing van een aantal instellingsadviezen (o.a. Het Toneel Speelt, Het Nederlands Danstheater en het Teylers Museum).

Staatssecretaris Medy van der Laan heeft de Raad ook laten weten dat er buiten het cultuurnotabudget (430 miljoen inclusief huisvesting erfgoedinstellingen) geen ander geld beschikbaar is. De Raad adviseerde vorige maand over een aantal cultuurinstellingen positief met de aantekening dat de financiering geheel of gedeeltelijk buiten het cultuurnotabudget gevonden zou moeten worden. In totaal ligt het geadviseerde subsidiebedrag 870.000 euro hoger dan het beschikbare bedrag. Van der Laan wil daarom graag van de Raad horen of dit aanleiding geeft het advies te herzien. Daarnaast vraagt ze de Raad het totale advies alsnog binnen het beschikbare financiële kader te brengen.

Op 19 april heeft de Raad voor Cultuur zijn advies voor de Cultuurnotasubsidies 2005-2008 uitgebracht. Daarop hebben ruim 400 instellingen gereageerd. Staatssecretaris Medy van der Laan heeft deze reacties doorgestuurd naar de Raad en verzoekt de Raad deze reacties te betrekken bij zijn aanvullend advies dat op 23 juni a.s. verschijnt. Medy van der Laan presenteert haar Cultuurnota op Prinsjesdag.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl