RAND EUROPE

Amerikaanse arts geeft halfbakken behandeling

Amerikanen krijgen gemiddeld maar 55 procent van de medische zorg die ze eigenlijk zouden moeten ontvangen. Daardoor sterven onnodig duizenden mensen per jaar. Dat blijkt uit onderzoek door RAND en de University of California in Los Angeles, in twaalf Amerikaanse steden. De uitkomsten zijn hetzelfde in alle onderzochte steden. Het maakt dus niet uit of mensen al dan niet in de buurt van een goed ziekenhuis wonen. Wel lijkt het erop dat de ene kwaal iets beter wordt behandeld dan de andere. Mensen met hypertensie zijn nog het beste af: gemiddeld ontvangen zij 65% van de noodzakelijke zorg. Hartziekten, diabetes en longontsteking worden juist systematisch slechter behandeld. Nooit eerder is een zo omvangrijk onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van de Amerikaanse gezondheidszorg. Deze maand worden de bevindingen gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift Health Affairs.

De uitkomsten bevestigen resultaten van een eerdere studie in een beperkt aantal plaatsen. De twaalf steden waar het huidige onderzoek is uitgevoerd zijn tezamen representatief voor Amerikaanse stedelijke gebieden met meer dan 200.000 inwoners. Daarom is volgens de onderzoekers de conclusie gerechtvaardigd dat het gaat om een algemeen en nationaal probleem. RAND onderzoekster Elisabeth McGlynn, die aan de studie meewerkte: 'Ook al woon je een paar minuten van het beste ziekenhuis in je omgeving, dan nog loop je het risico dat je slecht wordt behandeld.' De onderzoekers geven aan hoe zowel de overheid als de medische sector een gericht kwaliteitsbeleid kunnen voeren. Anderzijds leggen zij ook een grotere verantwoordelijkheid bij de patiënt. Die moet er niet bij voorbaat van uitgaan dat de dokter alles doet wat nodig is. De patiënt moet zorgen dat hij goed geïnformeerd is zodat hij kan opkomen voor zijn recht op een adequate behandeling.

Eve E. Kerr c.s., Profiling the Quality of Care in Twelve Communities: results form the CQI study, Health Affairs, Vol. 23, No.3, May/June 2004, pp. 247-256. http://healthaffairs.org.

Samenvattingen van het onderzoek zijn te vinden op: http://www.rand.org/news/press.04/05.04.html en http://www.rand.org/publications/RB/RB9053.
Contacten met RAND verlopen via de persvertegenwoordiger van RAND in Nederland, Marianne Meijerink Communicatie, telefoon 020 4631765 of mmc@mariannemeijerink.com.

13 mei 04 09:45