AutoRai

13-5-2004

Subaru Legacy AWD zet zegereeks voort

Nog maar nét bekomen van het (opnieuw) winnen van de AWD-klasse in de jaarlijkse ANWB Trekauto van het Jaar-verkiezing, kan de Subaru Legacy AWD alwéér twee nieuwe onderscheidingen in de prijzenkast bijzetten. En niet de minste ook!

Zo behaalden de Subaru Legacy AWD en de Subaru Outback AWD de hoogste veiligheidsscore ooit, in een serie tests die uitgevoerd werden door het Australische onderzoeksinstituut ANCAP (Australian New Car Assessment Program). Onderdeel van het programma zijn altijd meerdere botsproeven, die identiek zijn aan de proeven zoals die in het kader van Euro-NCAP in Europa en het IIHS in de Verenigde Staten worden uitgevoerd. Het betreft een frontale offset crash met 64 km/h, een zijdelingse botsing met 50 km/h en een voetgangerproef, die uitsluitsel geeft over de verwondingen bij voetgangers wanneer zij worden geschept door een auto die 40 km/h rijdt.

5 Sterren
Aan de hand van de resultaten werden de Subarus gewaardeerd met een veiligheidsscore van 35,52 punten, terwijl 37,0 punten het maximaal haalbare is. Een dergelijke, hoge score is nimmer eerder door een auto behaald. Overigens deed het ANCAP de proeven met autos die waren voorzien van zowel gordijn- als zij-airbags. Echter, met of zonder deze voorzieningen kregen de Subarus uiteindelijk een schitterende 5 Sterren-veiligheidswaardering, mede gezien hun ijzersterke structuur! Overigens behaalde de Subaru Forester AWD vorig jaar al een 5 Sterren-waardering in de ANCAP-proeven.

Eerste in Auto Bild Alles Allrad
Op een geheel ander vlak, namelijk als het vooral om de allround All Wheel Drive-eigenschappen gaat, heeft de Subaru Legacy AWD een fantastische titel op zijn cv kunnen schrijven. De lezers van Europas grootste 4x4-tijdschrift, Auto Bild Alles Allrad (oplage ruim 75.000 stuks), hebben de Legacy namelijk uitgeroepen tot hun favoriet als het om middenklasseautos met vierwielaandrijving gaat. De Legacy AWD liet daarmee onder meer de Audi A4 quattro (2-de) en Audi A6 quattro (3-de) achter zich. Overigens wist Subaru ook nog in een andere klasse van de verkiezing te scoren, want in de compacte klasse moest de Subaru Impreza AWD alleen de aanzienlijk prijzigere Audi A3 quattro voor zich laten.